Abdulah Ibraković: Tarik Karić je dijamant, želimo mu pomoći da ispuni svoj potencijal

Trener austrijskog Kapfenberga Abdulah Ibraković komentarisao je prijateljski meč svog tima sa Željezničarom, koji je domaćin na Grbavici dobio sa 2:0.

“Vidjeli ste u prvom poluvremenu razliku u klasi. I mi smo u jednom teškom trenažnom procesu, međutim, čestitam Želji na pobjedi i nadam se da će to napraviti i protiv Dinamo Minska. Željezničar mi se čini dobro, stabilno. Igraju čvrsto i očekujem da dobiju na dubini kao što su u prvom poluvremenu pokušali i dali prvi gol. Dobiju li to, onda mislim da neće imati problema u prvenstvu, a mislim i da će proći Dinamo Minsk”, kazao je Ibraković na početku.

Komentarisao je i prvi nastup mladog golmana Tarika Karića za svoj tim.

“Tarik Karić je jedan fudbalski dijamant što se tiče njegovog talenta i mislimo da kod nas može nastaviti razvoj. Vidjeli ste kakva je naša ekipa, to je sve raspon od 2002. do 2005. godišta i mislim da ćemo mu pomoći da se razvije u saradnji sa Željezničarom. Željo nema dovoljno vremena za mladog golmana u ovom trenutku, mi imamo i mislim da će se on razviti”, kazao je Ibraković, pojasnivši detalje Karićevog prelaska u austrijski klub:

“On će biti naš igrač, ali trening kompenzacije i sve što ide uz to pripada Želji. Mi ćemo to na jedan gospodski način da riješimo”.

Upitan je i da povuče paralele između austrijskog i bh. fudbala.

“Jako teško je napraviti paralele, mi igramo puno brži i okomitiji fudbal. Danas nismo imali najboljeg igrača iz prošle sezone, došla su nam dva nova napadača, nismo još u fazi u kojoj možemo reći da smo uigrani. Za mjesec dana kad budemo igrali ligu, bit će to puno bolje. Ipak, puno brže se igra u Austriji. Igra se evropski fudbal, kakav donosi rezultate. I Željezničar odlično kontroliše igru, to sam već rekao, a igrali smo sa Slogom, i oni dobro kontrolišu igru. Naše ekipe igraju dosta u širinu, kad dobiju dubinu, to će biti puno bolje. Željezničar ako to uspije, izgledat će jako dobro”, kazao je Ibraković.

Bh. trener je komentarisao i skauting na tržištu Bosne i Hercegovine.

“Mi pratimo tržište Bosne i Hercegovine, poznata je kao liga prepuna talenata. Međutim, mi smo austrijski drugoligaš, oni puno investiraju u mlade austrijske igrače i savez daje podršku tome. Sužen je prostor za igrače koji nisu iz EU. Mi smo uspjeli naći put i poziciju za Tarika. Volio bih da u mom klubu bude 5-6 mladih talenata iz Bosne i Hercegovine, da pomognemo njihov razvoj, karijeru i reprezentativne selekcije”, kazao je Ibraković na kraju.


sport1.oslobodjenje.ba