Banjalučani kažnjeni, ali ipak mogu igrati evropska takmičenja ove godine?

U obrazloženju odluke na zvaničnoj stranici UEFA.com, navedeno je da je Borac među 11 klubova koji nisu poštovali finansijske obaveze.

UEFA je sankcionisala 11 klubova i to Aris (Grčka), Astana (Kazahstan), Cluj (Rumunija), Floriana (Malta), Konyaspor (Turska), Kyzyl-Zhar Petropavlosk (Kazahstan), Olimpija (Slovenija), Osijek (Hrvatska), Rijeka (Hrvatska), te Valmiera (Latvija). 

Prošle godine je UEFA izglasala novi Pravilnik o licenciranju i financijskoj održivosti klubova, a sada je donijela i prve odluke na osnovu istoga.

Kako se može vrlo jasno shvatiti iz odluke radi se o dugovanjima prema bivšim fudbalerima, ali i nesavjesnom finansijskom poslovanju navedenih klubova.

Suspenzija važi za sezone 2024/25, 2025/26 i 2026/27, što u praksi znači da Banjalučani mogu ove sezone izaći u Evropu, u slučaju da dobiju licencu. Postavlja se pitanje kako do licence ako postoje dugovanja, koja nisu izmirena, a za njih postoji i presuda odnosno sankcija od same UEFA-e.

Ipak, to će biti predmet Komisije za licenciranje N/FS BiH, koja će odlučivati o izdavanju dozvole za nastup u evropskim takmičenjima.

Potražili smo i potvrdu ove informacije od predstavnika Sindikata profesionalnih fudbalera u BiH, ali oni nisu htjeli previše komentarisati odluku u ovom momentu.

– Ono što možemo potvrditi da je izrečena sankcija zbog navedenih razloga. U ovom momentu možemo reći toliko, a u narednim danima ćemo dodatno pojasniti o čemu se radi u ovom slučaju sa kojim smo upoznati od ranije, rečeno je za naš portal iz SPF BiH.

Bez obzira na sve ovo je jedna velika mrlja za banjalučki klub. Nakon što je krajem prethodne godine srbijanski Sindikat profesionalnih fudbalera Nezavisnost, pozvao sve svoje članove da ne idu u klub iz Banja Luke upravo iz razloga kašnjenja primanja i dugovanja, ova odluka će sasvim sigurno dodatno srozati ugled kluba.

Očekuje se i da Borac da svoje obrazloženje ove odluke, kako bismo imali uvid u sve relevantne činjenice u ovom slučaju.


sport1.oslobodjenje.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo...

Podijelite ga s prijateljima!