Edis Kovačević o najcrnjem scenariju: Ako Porezna odluči to uraditi, krene u zapljenu imovine, to će biti užasno, ali šta mi tu možemo?

Kovačević je istakao da je riječ o dugu nastalom u ranijem periodu, a da je problem u otplati nastao u godini kada je izbila epidemija koronavirusa

Što se tiče poreznog duga, taj dug je nastao u ranijem periodu, od 2009. do 2015. godine, otplaćivao se po sporazumu sa PU redovno do 2018. godine, a onda 2019. i 2020. godini počinje koronavirus, pa je bilo problema u otplati, te se akumulirao dug na 2.4 miliona glavnice. Ono što je stvar poreznog duga, klub nije u ovom svemu nevin, ranije strukture nisu poštovale dogovor sa PU, nisu se servisirale obaveze prema PU. Mi smo za godinu dana prema državi platili oko 900.000 KM, mi to redovno plaćamo. Mi prvo izmirimo dug prema državi, pa onda plate pustimo. Ranije se radilo obrnuto, neko je mislio da niko neće zakucati na vrata, ali zakucao je. Mi smo imali zaključak Vlade FBiH iz marta kojim je produžen monatorij do kraja ove godine, iako smo imali zaključak Vlade FBiH, mi smo redovno plaćali naše obaveze jer smo željeli pokazati totalnu ozbiljnost i zakonske obaveze kluba. Prvo ćemo doprinose isplatiti, pa onda plate. Nije bilo problema, znamo da se neke stvari iz prošlosti ne mogu ponavljati tako da što se tiče toga mi smo pozvali medije da istraže poslovanje ostalih klubova. Mi smo jedan od najvećih javnih platiša u ovoj državi. Na svaku platu se plaća do posljednjeg feninga doprinos. Pozivamo da se istraži kako to funkcioniše u drugim klubovima, rekao je Kovačević i nastavio:

 

Mi smo sada podnijeli incijativu prema Vladi FBiH jer i dalje imamo situaciju koja nije laka za poslovanje klubova, mi smo pandemijom i mjerama vlasti bili najviše pogođeni. Stadioni su nam bili zatvoreni, nismo mogli imati prihode i kad je vlast tražila mogućnost da pomogne u tom periodu, niko se nije sjetio sportskih klubova i da kaže, zatvorili smo stadione, hajde da pomognemo sportskim klubovima. I normalno da se u tom periodu 2019. i 2020. godine desi da prihodi opadnu i da ne možete servisivati obaveze. Igrači su i dalje igrali, te je došlo do kulminacije duga, hoćemo da radimo po zakonu, tako i radimo. Podnijeli smo inicijativu da dođemo do zraka, da možemo normalno funkcionisati i da preživimo ovaj period. Svjesni smo duga i to želimo otplatiti. Nismo mi jedini koji dugujemo tako da mi ćemo uskoro podnijeti novi zahtjev za sklapanje ugovora sa PU, naš je očekivani scenarij da će oni imati razumijevanja za sportske kolektive, te da nastavimo našu dobru praksu. Krenućemo sa našim aktivnostima kako plaćanjem redovnih doprinosa tako i otplaćivanjem starog duga. Mi to ne osporavamo, želimo otplatiti, ali ne možemo to odjednom, 2.4 miliona KM donijeti, uz sav trud i rad, u našim okolnostima ne možemo zaraditi te pare. Željeli smo to da kažemo našim navijačima i javnosti generalno. Svjesni smo obaveza. Želimo to da poštujemo, očekujemo da ćemo dobiti dodatno vrijeme za rješavanje poreznog duga – istakao je Kovačević.

Predsjednik Željezničara govorio je o i potencijalnom najcrnjem scenariju, a to je zapljena imovine.

Očekujem razumijevanje države i PU, svjesni smo zakonskih obaveza, platili smo 900.000 KM naših doprinosa prema državi. Normalno da očekujemo pozitivan odgovor jer smo pokazali da smo ozbiljni, nije ni državi cilj da izgubi ovakvog vjernog platišu. Pokazali smo dobru volju i snagu da se izborimo sa tim problemom, u sljedećoj godini pravimo nove ciljeve i želimo iskoristiti ovu zakonsku pogodnost. Nije klub nevin bio u ovim godinama. Isplatili smo do danas sve što smo dužni prema državi, pokazujemo najbolju volju, ne očekujemo ekstreman scenario, takvo nešto da se desi, ali pokazali smo ozbiljnost i svjesni smo da ćemo to morati deset godina sljedećih otplaćivati. Nadamo se da ćemo dobiti novi sporazum. Najcrnji scenario – mi ga ne očekujemo. Ne očekujemo da će PU to uraditi, ali ja nisam tamo, ne radimo tamo, ja ne mogu znati šta će neko odlučiti, mi smo pokazali da smo obveznik koji sve plaća na vrijeme, molimo za dodatno vrijeme.

Ja ne volim govoriti o crnim scenarijima, ali ukoliko bi PU donijela odluku da nema sporazuma, ona ima procedure kako će raditi. Kako će nastaviti i da li će ići u tzv. prinudnu naplatu, ja ne mogu znati šta će odlučiti, mi smatramo da smo radili vrijedno i da smo izmirivali svoje obaveze, te da smo pokazivali ozbiljnost, ako neko smatra da to nije ništa, šta mi tu možemo uraditi? Mi smo uradili ono što smo mogli, plaćali smo doprinose, imamo da platimo određeni dio iz ove godine, to ćemo platiti do kraja ove godine, ne možemo više, šta će oni uraditi, da li će pokrenuti proces prinudne naplate, to bi za nas bio težak udarac, bilo bi užasno. Ja ne vjerujem da će to neko pokrenuti, ističe Kovačević.

Predsjednik Željezničara dodao je da ljudi u klubu rade sve da Željo ostane živ.

Nije problem govoriti o imenima, ja mogu, ako je to u interesu javnosti, procijeniti kada je klub nastao i kada nije servisiran, te ko je bio u tom momentu u sastavu Uprave. Trudimo se da klub ostane živ, da nemamo suspenzije, ja ću vam reći da mi nemamo vremena da kopamo po prošlosti, da fizički to radimo, trudimo se da klub ostane u životu, idemo naprijed, to nas neće pokolebati. To isto kada vam gori kuća, neko kaže idi kosi oko kuće. Mi moramo ostaviti klub u životu. Nemamo za to vremena fizički jer moramo voditi računa o klubu, da ostane živ, nemojte isplaćivat plate pet mjeseci, pa ko će igrati, ko će raditi. Znamo ko je bio u Želji, nije nepoznanica, imate finansijski izvještaj na stranici, meni nije problem reći ime, ali ko će se sjetiti šta je bilo 2011. godine. Mi aktivno radimo sa tužilaštvom, sa policijom, dostavljamo dokumentaciju, ne pričamo o tome jer ne želimo ugroziti te postupke. Nije naše da pričamo, ali radi se i po tom pitanju. Imamo redovnu saradnju sa policijom i duboku zainteresiranost da to riješimo. Ima nekoliko postupaka koji su predmet nesavjesnog poslovanja, poručio je Kovačević.

Kovačević je dodatno objasnio probleme sa kojima se klub suočavao.

Suočili smo se sa naglim valom blokada računa, ali smo i to uspjeli riješiti. Uspjeli smo deblokirati račun kroz posebne sporazume osim u dva slučaja. Jedan je bio bivši uposlenik koji nam je blokirao račun zbog 60.000 kamate i jedan bivši član UO koji nam je blokirao račun zbog 10.000 KM. Mi smo svjesni da ćemo to morati izmiriti. Ne bih volio da govorimo o iznosima, svaki navijač i naš član kluba može doći i pitati kako klub posluje. Imamo doprinose iz ove godine, to planiramo izmiriti do kraja ove godine, imamo formalno pravno mogućnost da sklopimo sporazum sa PU. Taj iznos planiramo izmiriti do kraja ove godine da steknemo pravo na sporazum sa PU, zaključio je Kovačević.


sport1.oslobodjenje.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo...

Podijelite ga s prijateljima!