back to top

Elvir Bolić: Ako je ovo bio način pripreme za baraž, onda nam se dobro ne piše

Reprezentacija Bosne i Hercegovine, nakon potopa od Portugala u Zenici kada je izgubila rezultatom 0:5, u četvrtak je navijačima priredila novu blamažu, izgubivši od Luksemburga u gostima sa 4:1.

Bez Edina Džeke i Miralema Pjanića, sa mnogo novih igrača u sastavu, naša reprezentacaija je pored razigranih Luksemburžana izgledala kao amaterska ekipa.

Legendarni bh. reprezentativac Elvir Bolić, komentarisao je za Source portal meč i poraz od Luksemburga, kazavši kako ni on, ni niko od navijača nije očekivao dešavanja na utakmici. 

Nisam ni ja, ni niko od nas, baš ovo očekivao u utakmici, ali nekako gledajući učinak iz prethodnih utakmica, nije me to iznenadilo. Krajnje je  vrijeme da se neke promjene urade, kazao je Bolić.

O najavljenom rezu kojeg je najavio selektor Savo Milošević, koji će, kako je rekao “šokirati sve”, popularni Bola kaže da se nije trebalo čekati da Luksemburg pobijedi 4:1 da bi se oni pravili. 

Imali smo neke druge utakmice i u posljednjih koliko već utakmica vidimo probleme i da čekaš ovu blamažu da bi se pravio rez u reprezentaciji. Trebalo se to uraditi postepeno i na fin način, jer se znalo i prije tri-četiri godine da će doći do smjene generacija. Kažem, ne radi se i ne razmišlja kako treba, ne znam zašto je to tako, da li ima želje ili neznanja, ali definitivno stvari u našem fudbalu nisu ok već duži period i ovo je da kažem, samo logičan slijed koji je svako ko iole prati fudbal je i očekivao, kazao je Bolić. 

Na pitanje o izjavi selektora Miloševića da nam je falilo trke i da je to glavni razlog poraza, Elvir kaže da je Zmajevima falilo svega.

Kad izgubiš od Luksemburga 4:1, fali ti svega. Ja nisam ništa dobro vidio na meču, tako da, u biti kada pogledaš, ispada da si kao neka amaterska reprezentacija. Jednostavno, trka, taktika, želja, svega je falilo opet kažem. Ja ne znam od čega čovjek da krene, a falilo nam je u dosta utakmica puno nekih stvari koje su se vidjele, ali se nije radilo na tome. Prvo, mi sada imamo vrlo bitne utakmice baraža, koje su mogućnost da kroz dvije utakmice odeš na neko veliko takmičenje. E, sada, kako i na koji način učiniti neki rez, mislim da se o tome trebalo ranije razmišljati i, ako je ovo bio način pripreme za baraž, onda nam se dobro ne piše. Imaš dvije utakmice do baraža da se pripremiš, da uigraš ekipu, da vidiš ko šta može, a ako je ovo to na šta oni računaju, što će pozvati 20 novih igrača i očekivati da mi u baražu budemo puno bolja reprezentacija, to je nemoguće, kazao je Bolić, pa dodao:

– Ko koliko može, kakav fond igrača imamo da mi možemo stvarati nešto do baraža. Može se stvarati u nekom ciklusu tri, četiri ili pet godina, kao što je trebalo da se radi, a ne hajmo sve otjerati, pa ćemo ponovo, a imaš baraž. Jednostavno, treba napraviti neku opciju, probati u taj baraž na neki način, uz sreću, uz navijače itd, da se napravi nešto, ali ja ne mislim da mi imamo takav fond igrača da mi možemo napraviti ogromne rezove i onda očekivati da u baražu nešto napravimo, rekao je Bolić.

Bolić je potom otkrio šta je potrebno mijenjati i odakle krenuti.

Ovdje najgore prođu selektori. Od Papeta pa nadalje, da kažem, selektori su ispaštali. Nisu ni igrači ni rukovodstvo Saveza. Očito je da jedan čovjek koji dođe na mjesto selektora, može donijeti neke male promjene, ali bez nekih velikih strukturalnih promjena nema pomaka. U današnjem fudbalu sve mora da funkcioniše da bi napravili neki rezultat, istakao je Bolić.


sport1.oslobodjenje.ba