Igor Janković nakon izbora za selektora U21 reprezentacije: Kruna mog dosadašnjeg rada

Mlada fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine dobila je prethodne sedmice novog selektora. Izvršni odbor FS Bosne i Hercegovine na posljednjoj sjednici je imenovao Igora Jankovića za selektora mlade reprezentacije. Janković će na klupi naslijediti Slobodana Starčevića, koji je U21 reprezentaciju vodio od proljeća 2020. godine, pa sve do ovoga ljeta kada mu je završen mandat.

U razgovoru za Sport1 i Oslobođenje Igor Janković govori o dolasku na selektorsko mjesto, planovima na toj poziciji, ciljevima i ambicijama, kao i o urađenom u prethodnu godinu otkako je stigao na mjesto selektora U15 reprezentacije Bosne i Hercegovine.

– Ovo je u suštini kruna mog dosadašnjeg rada, pored A reprezentacije. Jedna nadogradnja što se tiče reprezentativnog napredovanja, sigurno privilegija, ali isto tako odgovornost i nadam se da će to ići svojim putem, rekao je na početku našeg razgovora Janković.

U svojoj dosadašnjoj karijeri Janković je kombinovao razne poslove u fudbalu, bio je trener, pomoćnik selektora Mehmeda Baždarevića u A reprezentaciji BiH, bio je šef omladinske škole banjalučkog Borca, šef sportskog sektora u Borcu, funkcija koja je osnovana nakon ukidanja mjesta sportskog direktora, te na kraju i selektor pionirske reprezentacije.

– Sve su to usko povezane funkcije gdje sam stekao određeno iskustvo i u tom trenerskom i u menadžerskom putu. Dosta dugo sam u omladinskom fudbalu, a sada slijedi ovaj prelaz. U21 je specifična selekcija jer većina igra fudbal već na ozbiljnom seniorskom nivou, a na korak je do A reprezentacije. To je dosta specifično i ima mnogo posla. Ne bojim se posla. Trebamo u narednom periodu pokušati napraviti što bolji tim, iskorak u tom reprezentativnom dijelu.

Kako kaže, pratio je U21 reprezentaciju u prethodnom periodu, zna u principu kakav kvalitet ona ima, ali mu je plan da se pozabavi fudbalerima koji igraju za druge reprezentacije, ali još nisu upisali nastup za seniorski tim, tako da imaju mogućnost da zaigraju za Bosnu i Hercegovinu i donesu našoj reprezentaciji dodatni kvalitet.

– Generalno sam pratio, naravno. Sigurno da BiH ima kvalitet, ima dosta naših kvalitetnih igrača u inostranstvu koji su nastupali za druge evropske reprezentacije, ali nisu zabilježili nastup za A reprezentaciju i to nam otvara mogućnost da te igrače privolimo da igraju za naš tim, gdje bismo tada sigurno bili kvalitetniji na evropskom putu.

  KOLAKOVIĆ NAKON TRIJUMFALNOG POČETKA: Iskustvom i kvalitetom priveli smo utakmicu kraju

Nema mnogo vremena do prve prijateljske utakmice, svega dvadesetak dana. Pred sebe je postavio kratkoročne ciljeve, a to je filtriranje fudbalera za reprezentaciju do kvalifikacionih utakmica.

– Iskreno, ja sam imenovan prošle sedmice, za dvadesetak dana imamo prvu utakmicu. Bitno nam je da do tih kvalifikacionih utakmica isfiltriramo što više igrača, da vidimo prave vrijednosti, pravi kvalitet reprezentacije i da na osnovu toga pravimo model na osnovu kojeg ćemo funkcionisati. Šta nam je cilj? Cilj nam je da budemo što kvalitetniji, što bolji, da pokušamo u kvalifikacijama imati bolje rezultate, ali u konačnici najveći cilj nam je da dobijemo igrače za A tim.

Kada je sa Savezom pregovarao o imenovanju na funkciju selektora, dogovor je bio da se pokuša napraviti iskorak u rezultatima u kvalifikacijama, ali i ponavlja nam to, da se fudbaleri isprofiliraju i spreme za A tim.

– Uvijek su ambicije najveće, da se pokuša u kvalifikacijama napraviti iskorak i ponavljam da pokušamo isfiltrirati što više igrača za naredni period. Naravno, u kvalifikacijama je uvijek cilj da se napravi iskorak i da probamo pružati što bolje partije u utakmicama nego što je bilo to u prethodnom periodu.

Razgovarao je Janković sa svojim prethodnikom na klupi reprezentacije Slobodanom Starčevićem. Svjestan je da rezultat nije lako napraviti i da je za dobar rezultat potrebna određena doza sreće, koju reprezentacija nije imala u prethodnom periodu.

– Sa Slobodanom Starčevićem sam i privatno dobar. Slobo je u prethodnom periodu radio dobar posao, ali treba biti realan. U kvalifikacijama uvijek dobijemo 2-3 reprezentacije koje su infrastrukturno i generalno sa ligama ispred nas, sa većim budžetima. Na kraju gleda se samo rezultat, ali nije ga lako ostvariti. Još smo mi, neću reći mali, ali nismo na nivou tih velesila u Evropi, tako da je jako teško. Na primjer, uzmimo selekciju Italije, gdje 90 posto igrača igra Serie A, tu je jako teško napraviti dobar rezultat. Međutim, u nekim utakmicama nismo imali ni sreće i možda bi bile stvari drugačije da smo na otvaranju kvalifikacionog ciklusa imali i malo sreće, sve bi otišlo u drugom pravcu.

  "Matador" izabrao Valenciju - Fudbalski.com

Igor Janković je u maju 2021. imenovan za selektora U15 reprezentacije Bosne i Hercegovine, a nakon što je Zoran Erbez dobio novi posao u Savezu. Godinu je ovaj stručnjak bio na klupi pionirske reprezentacije BiH i sa njom je imao dobre rezultate iako je ta selekcija specifična jer nema takmičarski karakter, već isključivo prijateljske utakmice, kampove i turnire.

– U tom periodu koliko sam bio selektor, mi smo napravili veliki iskorak u odnosu na prethodni period. Dosta kvalitetnih mladih igrača je otišlo u kadetski rezultat. I kada se gleda rezultat, iako je on u toj selekciji u drugom planu, imali smo čak osam utakmica bez poraza, što je stvarno super kada se gleda takmičarski značaj. Dosta mladih i talentovanih igrača je dobilo prostor, isfiltrirali smo dosta igrača 2007. godišta, koje je u Hrvatskoj na turniru igralo finale protiv Hrvatske. Napravili smo baš dobar rezultat, čak smo u finalu bili i bolji protivnik, ali smo promašili svoje šanse, Hrvatska nas iz polukontre dva puta kaznila i pobjeda je otišla na njihovu stranu. Ali, na tom turniru smo pokazali da je riječ o jednoj kvalitetnoj i dobro izbalansiranoj selekciji koju treba u narednom periodu još dopuniti.

Igor Janković rođen je 28. septembra 1981. godine. Jako mlad je otišao u trenerske vode, te je radio u omladinskom pogonu svoje Kozare iz Gradiške. Nakon toga, preuzima prvi tim Kozare, a onda dolazi prvi put u N/FSBiH i postaje pomoćnik selektora Mehmeda Baždarevića. Zatim je bio šef sportskog sektora FK Borac, pa trener Borca u sezoni 2017/18, potom trener Tekstilca iz Dervente, Kozare ponovo, Rudara iz Prijedora, a onda se vraća u Borac, ovaj put kao šef omladinskog pogona. Poslije toga je u maju prošle godine došao na mjesto selektora U15 reprezentacije.

Debi na mjestu selektora Janković će imati 23. septembra protiv Švicarske na Grbavici, a tri dana kasnije slijedi gostovanje u Sloveniji.


sport1.oslobodjenje.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo...

Podijelite ga s prijateljima!

Supported by TNT Grupacija