back to top

Janković: Specifičan smo slučaj, igrat će oni koji su punim srcem za ovu državu

Mlada reprezentacija Bosne i Hercegovine je doživjela poraz u kvalifikacijama za Eropsko prvenstvo protiv selekcije Francuske sa 2:1.

Nakon utakmice izjavu za medije na press-konferenciji dao je selektor naše selekcije, Igor Janković.

“Mi smo dogovorili da od prve minute krenemo sa zatvorenom varijantom i da pokušamo da iz polukontri napravimo problem. Kroz videoanalize smo vidjeli da imamo tu šansu. Imali smo u prvom poluvremenu tri-četiri situacije u drugom dvije, ali nismo iskoristili. Treba biti realan, do posljednje minute smo bili u igri. Stvarno mi je žao mojih momaka, stvarno su odigrali fajtersku utakmicu. Ostavili su srce na terenu. Treba uzeti u obzir i da su naši igrači po dvije godine mlađi od ostalih igrača. Mi smo reprezentacija u nastajanju, a treba reći i da je Francuska zaista velesila i sigurno jedan od favorita za osvajanje Evropskog prvenstva. Oni su već u ovom uzrastu četiri-pet puta skuplji i od naše A selekcije. Žao mi je što nas nije nagradilo”, rekao je Janković i osvrnuo se na njegove zakašnjele izmjene:

“Odigrali smo taktički jednu varijantu. Pokušali smo sa igračima koji imaju više minuta u klubovima da što više iznesu teret. Imamo dosta igrača koji ne igraju u klubovima, a mi smo mala zemlja i nemamo alternativu. Naprimjer: imamo Haruna Karića koji ne igra u Lokomotivi, a on nam je jedna varijanata na poziciji desnog beka, a druga je Cvjetinović koji je povrijeđen. Treća je Dedić koji igra za seniore. Nemamo širine poput Francuza. nama ulaze igrači koji nemaju minutažu, njima igrači od već 30-40 miliona i to je napravilo razliku.”

Za sam kraj osvrnuo se na ponašanje klupe Francuza, te na naše mlade nade koje nisu sa ovom selekcijom Zmajića.

“Ono što je bilo između nas je bilo profesionalno i korektno. Međutim, neke gestikulacije s njihove klupe su nepotrebne i ne treba da se dešavaju. Malo su me iznenadili sa tim negativnim gestikulacijama. Na kraju, veselje je bilo kao da su osvojili prvenstvo. To znači da smo im pružili jako dobar otpor. Došli smo ovdje da odigramo kvalitetnu utakmicu i pokušamo biti neporaženi, skoro smo uspjeli. Valjda će nam se ova sreća negdje vratiti. Na nama je da se spremimo i za naredne utakmice”, rekao je Janković i dodao:

“Moramo uzeti u obzir da sa nama nisu ni Amar Dedić, ni Benjamin Tahirović, kao ni Jašić, Bajraktarević i drugi momci koji su stopirani jer ne mogu tako lako da izvade naše dokumente. Savez je uradio sve sa svoje strane, jednostavno ih uslovljavaju da ne igraju za našu reprezentaciju i to nama puno fali. Mi imamo igrače koji igraju ovdje, a razmišljaju o drugim reprezentacijama. Nama je jako teško raditi ovdje. Da se ne lažemo, specifična smo država, ali ja ću se potruditi dok god sam selektor BiH da igraju oni koji vrijede i oni koje žele i koji punim srcem igraju za ovu državu”, završio je Janković.


sport1.oslobodjenje.ba