back to top

Kako Fantazi unapređuje sportsko klađenje

Zaljubljenici u sport pored gledanja vole i da prognoziraju ishode i tok određenih događaja. Upravo zato je sportsko klađenje toliko popularno kod nas. Ipak u poslednje vreme, pored klađenja, neverovatan uzlet doživljava i fantazi, koji je postao globalan fenomen.

Popularnost koju generiše je nemoguće opisati, naročito među mlađom populacijom koja je opčinjena istim. Čak i oni koji ne posećuju kladionice toliko često praktikuju fantazi, iako on realno ne može doneti neki profit. Jednostavno, želja za testiranjem svojih prognozerskih sposobosti i za takmičenjem sa drugima je dovoljna satisfakcija za sve te ljude. Inače, moramo da napomenemo da je fantazi popularan i kod lepšeg pola.

Povezanost ova dva fenomena je poprilično izražena i mnogi ljudi su shvatili da praćenje istih može poboljšati njihove rezultate i u klađenju i u fantaziju. U sledećih par redova ćemo to i objasniti.

Prvo ćemo nabrojati tri osnovne tačke preseka fantazija i klađenja, a to su:

  1. Statistika
  2. Praćenje trendova
  3. Opšta informisanost

Statistika jeste glavni faktor i kod klađenja i kod fantazija. E sada, ono što Vam kladioničarska statistika jednog tima pokazuje je umnogome drugačija od fantazi statistike, koja je ne samo detaljnija, već je razložena na sitne detalje za svakog posebnog igrača.

Kod fantazija je akcenat na pojedincu, dok je kod kladionice na timovima, i kada imate ova dva zajedno, perspektiva se menja i dolazimo do novih saznanja. Kao neko ko je dominantno bio vezan za klađenje, pisac ovih redova mora da prizna da je pojava fantazija dobrano raširila njegove vidike. Fantazi aplikacije nude neke poprilično detaljne informacije i brojke koje je nemoguće naći da drugom mestu.

Trend je suština kod svakog predviđanja. Kada malo bolje zagledate, trend je sinonim za formu, koja je faktor broj jedan za kreiranje rezultata u sportu. Kada imate i kladionicu i fantazi praćenje i predikcija trenda postaju mnogo lakši. Pojava fantazija je omogućila da imate uvid u svakog igrača i njegove performanse, i samim tim, mi imamo holistički pristup, jer sa jedne strane, kladioničarske, pratimo timove, a sa strane fantazija, pojedince.

Kada ukrstimo ova dva šanse da napravimo dobru prognozu su mnogo veće nego u drugim slučajevima.  Fantazi nam ovde otkriva promene u trendu na mikro nivou, koje prethode onim značajnijim.

Informisanost je preduslov bilo kakvog uspeha u današnje vreme, ne samo kod klađenja i fantazija, već uopšteno. Kada paralelno pratite oba, stepen protoka informacija je mnogo viši. Fantazi Vam donosi informacije koje bi ste retko gde mogli da iskopate sami od sebe. Ko bi na primer znao da je Džerod Boven u samom vrhu Premijer Lige po statistici, i običnoj i naprednoj.

Razlog za to je što je sam sistem fantazija takav da su svi igrači povezani globalno, preko određene aplikacije, gde Vi možete da vidite i druge rivale i njihove izbore i način razmišljanja. Primera radi, kada na FPL primetite da je vodeći u Vašoj ligi napravio neku izmenu i ubacio nekog novog igrača koji Vama nije toliko poznat, proverićete o čemu se radi. Samim tim dobićete neke nove informacije. Kod sportskog klađenja to nije moguće.

Ne treba biti mnogo pametan i shvatiti da pojava fantazija ima pozitivan uticaj na klađenje. Naravno, ukoliko se pravilno koristi. Ništa Vas ne košta da testirate ovu tvrdnju. Čak i ako vidite da Vam ne odgovara modus operandi, lako možete odustati i vratiti se Vašim ustaljenim aktivnostima.