Mensur Dogan: Nemam ambiciju da budem trener Sarajeva, ja sam posvećen omladinskim kategorijama

Sarajevo će sutra ugostiti Slogu iz Doboja u utakmici prvog kola nove sezone Premijer lige BiH, a danas je tim povodom održana konaerencija za medije na kojoj se javnosti obratio Mensur Dogan, koji će Sarajevo vjerovatno voditi samo u ovom meču, prije nego bude imenovan novi trener.

“Prvo bih htio da izjavim saučešće u svoje i u ime kluba porodici preminulog trenera u omladinskom pogonu Sloge Vedrana Soića, to je zaista tragičan događaj, pogotovo jer sam poznavao Vedrana. Žao mi je što se to desilo, mislim da će taj događaj uticati na sve ljude u Slogi”, kazao je na početku Dogan.

Objasnio je da njegov tim zanima samo pobjeda.

“Znate kako je izgledalo sve u vezi naše ekipe u posljednje vrijeme. Nakon ispadanja iz Evrope, trenirali smo i pripremali se, svi su svjesni šta treba da se radi i odigra u sljedećoj utakmici. Igrat će se apsolutno na pobjedu i sve ćemo učiniti da ostvarimo”, kazao je Dogan, dodavši:

“Upoznat sam dosta sa ekipom, obzirom da ona trenira u kampu gdje treniraju omladinske kategorije. Mi imamo jedan problem, što su prve zvanične utakmice kad se izlazi iz pripremnog perioda evropske, gdje nemate pravo na bilo kakvu grešku. Bilo je određenih problema u utakmici, neke su okolnosti išle u korist protivniku, recimo neiskorišteni periodi dominacije nad protivnikom. Ima stvari na kojima smo radili, ne bih sada iznosio neke velike detalje jer protivnički treneri i protivnici prate ono što se radi i govori, ali mislim da smo dobro radili”.

Govorio je o razlici između pripremnih i takmičarskih utakmica. Sarajevo je u jednima izgledalo dobro, u drugima loše.

“Razlika je u tome što se jedne pikaju, a druge ne pikaju. Način na koji igrač nastupa u pripremnoj i zvaničnoj utakmici jednostavno je različit. Jedne igra sa jednom,a druge sa drugom slikom u glavi. Pritisak je u Evropi puno veći. Mislim da je to najveći razlog što se nije igralo isto na pripremama u Evropi. Takmičarske utakmice najbolje otkrivaju sve kvalitete i mane igrača koje imate, i klub iz toga može mnogo naučiti. Mislim da ovo može poslužiti klubu da napravi još bolju selekciju”, kazao je privremeni trener Sarajeva.

Još nije poznato kako će izgledati sastav Sarajeva u sutrašnjem meču.

“Imamo par igrača koji vuku neke povrede i za koje ćemo vidjeti da li će biti potpuno sposobni da nastupe na utakmici. Neki igrači koje imamo moraju da završe još neke administrativne stvari, te ćemo vidjeti hoćemo li moći računati na njih. Čekamo da vidimo hoće li pravo nastupa imati Viveros i Penaranda. Igrači iz akademije su u ozbiljnoj konkurenciji, ali tek nakon posljednjeg treninga ćemo znati ko će igrati od prve minute”, kazao je Dogan.

Iznio je jako zanimljivo zapažanje o pritisku.

“Mislim da se malo previše priča o pritisku, kada je u pitanju fudbal. Pod pritiskom je rudar koji svaki dan silazi u jamu i ne zna hoće li preživjeti a mora zaraditi platu, a fudbaleri bi trebali da igraju fudbal i da ne osjećaju toliki pritisak ako posjeduju kvalitet. Očekivanja koja se postavljaju pred ekipu su nešto sasvim normalno i ovisi koliko igrač ima kvaliteta. Oni koji imaju kvaliteta imaju samopouzdanje jer rade ono što vole i za što su talentovani i jedva čekaju svaku narednu utakmicu. Pravi problem nastaje sa onima koji nemaju dovoljno kvaliteta, i to je problem fudbala generalno. Odgovor na to pitanje bit će nam temelj za selekciju naših igrača, i za one koji će dolaziti, i za one koji će ostati u ovom kadru. Igranje na Koševu pred svojom publikom treba biti još veći stimulans za njih, treba da jedva čekaju da izađu na teren. Priča o pritisku je nešto što ne treba da se potencira, barem za mene, jer ne priznajem tu vrstu priče kada su u pitanju igrači Sarajeva”, kazao je Dogan. 

Dogan je za kraj istakao da on nema ambiciju da bude trener Sarajeva.

“Ja nemam ambiciju da ostanem trener Sarajeva i mislim da je idealno rješenje da klub pronađe nekog trenera koji se posvetio profesionalnom fudbalu, jer ja sam čitav trenerski vijek posvetio radu u omladinskim kategorijama. Ovo sam prihvatio na zahtjev kluba jer je to bilo možda najlogičnije rješenje u ovom trenutku, ali mislim da imenovanje novog trenera treba da se obavi što brže. I ja bih to želio, svi u klubu bi to željeli, ali to je proces, razgovara se sa kandidatima, traži se najbolje rješenje”, istakao je privremeni trener Bordo tima.

 


sport1.oslobodjenje.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo...

Podijelite ga s prijateljima!