Milenko Bošnjaković: Gdje god sam radio bilo je sumnje u moj pristup

Milenko Bošnjaković je zimus stigao u Tuzla City, te je uspio da ostvari opstanak u Premijer ligi BiH. Njegova ekipa je nakon uvodne dvije sedmice priprema u Simin Hanu otišla na Kupres, gdje smo ih posjetili.

– Došli smo jučer (utorak, op. a) na Kupres, a tek smo odradili jedan trening. Dvije sedmice su rada iza nas, a posebno nas raduje to što nemamo niti jednog povrijeđenog igrača. Ovdje na Kupresu ostajemo deset dana i odigrat ćemo tri utakmice protiv Igmana, Širokog Brijega i GOŠK-a. Zadovoljan sam tim utakmicama koje su zakazane. Rad na Kupresu će uglavnom biti usmjeren na uigravanje tima, ali definitivno neću zapostaviti taj kondicioni segment kroz igru na dva gola. Nisam trener koji voli trku, koji voli suho trčanje, tako da ćemo cijeli taj kondicioni plan rada provesti na golove i skraćene terene. Polako se ekipiramo i skupljamo ekipu, tražimo pojačanja na deficitarnim pozicijama da kompletiramo ekipu. Bit će malih problema što jedan dio igrača koji je došao kao pojačanje ima jednu polusezonu iza sebe, gdje nisu aktivno igrali i trebat će definitivno vremena da se sve uigra, uštima i potrudit ćemo se da budemo optimalno pripremljeni za prvo kolo. Da li ćemo u tome uspjeti, vidjet ćemo, kaže nam na početku razgovora Bošnjaković.

Šta očekujete do kraja prelaznog roka? Da li će biti još pojačanja i koje su to deficitarne pozicije u ekipi?

– U ovom momentu su deficitarne pozicije još jednog golmana, napadača i kreatora igre. To su tri pozicije na kojima nam fale igrači i vjerujem da ćemo se tu pojačati.

Kakva su očekivanja od naredne sezone, nakon što je prošla bila vrlo teška?

– Naš predsjednik je ambiciozan predsjednik i uvijek je ljestvica podignuta dosta visoko. Tuzla City je prošle godine imala jednu turbulentnu sezonu, dobro se krenulo, a onda se upalo u problem. Ja sam došao na polusezoni, kada je ekipa imala 21 bod, odnosno dva boda od zone ispadanja. Nismo nikako uspjeli da se podignemo gore iako smo to pokušavali na razne načine, ali nije to bio slučaj samo kod nas, bilo je toga i kod drugih ekipa. Od svih šest ekipa koje su na polusezoni bile u donjem dijelu tabele, nijedna nije uspjela da se odvoji, odnosno da riješi premijerligaški status prije tog posljednjeg kola. U ovoj sezoni ćemo težiti najvećim ciljevima i vidjet ćemo gdje ćemo završiti.

Spomenuli ste da ste došli na polusezoni, a sada ćete odraditi cijele pripreme sa ekipom. Sigurno će Vam biti lakše da napravite tim po svojoj mjeri?

– Imamo puno vremena ispred sebe, imamo ekipu koja je čista u glavi. Taj pritisak u borbi za opstanak je izuzetno težak. Psihologija je čudo, psihologija je ravna bilo kakvoj drugoj pripremi, tako da je u njihovim glavama bilo teško jer su se pojedini igrači prvi put susreli sa borbom za opstanak. Znaju treneri koji rade u takvim sredinama kako je teško motivisati, odnosno ohrabriti i pripremiti ekipu za tu borbu za opstanak. Jedno kolo dobiješ, ostaješ u ligi, drugo kolo izgubiš, ti si faktički ispao iz nje. Čestitke momcima na opstanku u ligi i ja sam to njima javno rekao. Jedan dio igrača je tu, jedan nije, ali je ovo definitivno kvalitetnije i ima više prostora za rad, odnosno mirniji rad.

U jednom momentu djelovalo je da je ekipa psihički totalno pala, ali ste Vi vjerovali i ubijedili igrače da mogu izboriti opstanak?

– Moj pristup je karakterističan. Ne voli mnogo uprava moj pristup, gdje god sam radio, bilo je manje sumnje u njega. Međutim, taj pristup je uvijek imao rezultat. Nigdje nisam ostavio iza sebe neuspjeh gdje god sam radio. Moraš ubijediti igrača da može, moraš mu udariti malo na karakter. Ono čime sam se rukovodio prošle sezone u toj borbi za opstanak, jeste ta priča da je momcima, ukoliko ispadnemo iz lige, karijera u minusu. Mora se stvoriti taj odnos na relaciji trener – igrač. Ako izgubi svlačionicu, trener mora ići bez obzira na svu zaštitu uprave i svu podršku. Svlačionica je ta koja drži trenera i koja na kraju iznese rezultat. Simbioza trenera, stručnog štaba i svlačionice je recept za uspjeh.

Kakvu sezonu očekujete?

– Zrinjski, Sarajevo, Borac, tu je standardno jak Velež, to su ekipe koje pretenduju na gornji dio tabele. Sve ostale ekipe koje uspiju gore da se uglave za njih će biti uspjeh. Ja se nadam da ćemo i mi biti među tim ekipama koje će se boriti za gornji dio tabele. Velika su ulaganja u svim ostalim klubovima, velika količina stranaca se dovodi u ovu ligu, a sada imamo i pravilo o igračima iz okruženja da nisu stranci. Međutim, mi smo radnici na terenu, neko je to odlučio i treba to da se poštuje.


sport1.oslobodjenje.ba