N/FS BiH značajno pooštrio kriterije za dobivanje licence klubova aplikanata

Izvršni odbor Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine je na svojoj posljednjoj sjednici, održanoj 15. decembra 2022. godine, usvojio pravilnike o licenciranju klubova za učešće u UEFA-inim klupskim takmičenjima i takmičenjima u Premijer ligi BiH.

Na sjednici su usvojene odluke o rokovima za postupak licenciranja klubova u takmičarskoj sezoni 2023/24.

Početkom ove godine UEFA je izdala novi Pravilnik o licenciranju klubova i finansijskoj održivosti, kao i Pravilnik o licenciranju klubova za učešće u UEFA-inoj ligi prvaka za žene. Nacionalni asocijacije u okviru UEFA-e imaju obavezu do kraja tekuće godine prilagoditi i usvojiti nacionalne pravilnike o licenciranju klubova, koji trebaju biti usklađeni sa UEFA-inim pravilnicima. U Sarajevu je 15. septembra 2022. godine održan zajednički sastanak klubova Premijer lige BiH i administracije za licenciranje NS/FS BiH. Sastanku je prisustvovao i Aleš Zavrl, šef odjela za licenciranje UEFA-e, koji je tom prilikom prezentirao ključne izmjene UEFA-inog pravilnika o licenciranju za narednu takmičarsku sezonu.  

Posljednjim izmjenama koje su postale obaveznim dijelom UEFA-inog pravilnika, znatno su pooštreni kriteriji za dobivanje licence klubova aplikanata. Najteži uslovi koji klub aplikant mora ispuniti za izdavanje licence prevashodno se odnosi na finansijski kriterij. Klub aplikant ne smije imati dospjelih, a neizmirenih obaveza prema drugim klubovima, socijalnim/poreskim vlastima i igračima/zaposlenicima. Jedna od ključnih izmjena je i datum dospijeća ispunjavanja obaveza klubova aplikanata koji se pomjera sa posljednjeg dana tekuće godine na 28. februara naredne godine. Klubovi će morati izmiriti dospjele obaveze do dana 31. marta naredne godine. Novim odredbama pravilnika su obuhvaćeni i zaposlenici koji obavljaju funkcije vezane za seniorske i omladinske timove. U pravilnik je ugrađena i odredba kojom se osigurava da klubovi nemaju dospjelih neizmirenih obaveza prema UEFA-i i davaocu licence (NS/FS BiH). Davalac licence je poduzeo sve neophodne aktivnosti u pravcu pravovremene dostave informacije klubovima aplikantima o nastalim promjenama UEFA pravilnika.

Klubovi će u skladu sa ključnim rokovima za naredni postupak licenciranja dobiti i nove pravilnike, kao i set dokumenata sa pratećim uputstvima. Početkom naredne godine će biti održani redovni seminari za klubove aplikante u organizaciji davaoca licence, NS/FS BiH.


sport1.oslobodjenje.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo...

Podijelite ga s prijateljima!