Na Grbavici prikazana premijera filma o Đildi: Bio je neustrašiv…

Na premijeri filma prisustvovalo je oko tri stotine ljudi, koji su bili prvi sretnici da vide film o Dževadu Begiću – Đildi, koji je poginuo braneći Bosnu i Hercegovinu tokom rata od 1992 do 1995. godine.

Autor filma Sejo Bajraktarević tvrdi da je ovo jedna u nizu projekcija koje su planirane kako u Bosni i Hercegovini, tako i u ostatku svijeta.

– U prvom dijelu filma radi se o Željezničaru, drugi dio filma radi se više o Đildi i njegovom životu do pogibije. Ideja nije bila moja, već mog prijatelja Emira Čovića – Toleta koji mi je dao tu ideju prije dvije godine. Snimanje je trajalo oko 8 mjeseci, bilo je teško. Imamo divne sagovornike u filmu, od navijača Želje do Đildinih saboraca. Đilda je bio neustrašiv. Veoma sam zadovoljan urađenim, ovo je moj šesti film i mislim da je ovo moj najbolji. Film je preveden na engleski jezik, ići će na međunarodne sportske festivale, rekao je Bajraktarević, prenosi N1.

Tog 11. jula 1992. godine snajperskim hicima je ranjeno nekoliko civila nadomak raskrsnice u sarajevskom naselju Pofalići, a čim je čuo vapaje za pomoć, Đilda je krenuo pomoći jednoj ranjenoj ženi.

Nažalost, tokom pružanja pomoći ženi, srpski agresor sa snajperom u rukama zauvijek je prekinuo život tada 26-godišnjeg vođe navijača Željezničara.

 

 

 


sport1.oslobodjenje.ba