Najmoćniji oponent FIFA-e? Međunarodni olimpijski odbor također izrazio zabrinutost zbog najava o Svjetskom prvenstvu svake dvije godine

Nastavljaju se negativne reakcije na FIFA-in plan o promjeni svog međunarodnog kalendara natjecanja, kojom bi se svjetska nogometna prvenstva održavala svake dvije godine.

Posljednji u nizu i do sada, prema mnogim upućenijim pratiteljima sportsko-političkih događanja, ‘najteži’ oponent planu FIFA-e je Međunarodni olimpijski odbor (MOO).

Nakon nedavno održane sjednice Izvršnog odbora MOO-a izdano je priopćenje u kojem se, između ostalog, izražava zabrinutost zbog plana globalne nogometne organizacije.

“Međunarodni odbori drugih sportova, nacionalni nogometni savezi, klubovi, igrači, udruge igrača i trenera, izrazile su duboku rezerviranost i zabrinutost zbog planova da si FIFA na ovakav način povećava prihode” – stoji u uvodu priopćenja, koje se nastavlja isticanjem razloga takvom stavu.

“Učestalost i vrijeme održavanja Svjetskih prvenstava dovest će do podudaranja s velikim događajima ostalih međunarodnih sportova. Ovo uključuje tenis, biciklizam, golf, gimnastiku, plivanje, atletiku, Formulu 1 i mnoge druge. Ovakav rasplet potkopavao bi raznovrsnost i razvoj drugih sportova osim nogometa.

Povećanje događaja u muškom nogometnom kalendaru kreiralo bi dodatne izazove za promociju i razvoj ženskog nogometa. Provedba plana dovela bi daljnjeg povećanja psihičkog i fizičkog opterećenja igrača” – zaključuje se u obrazloženju.

  Zlatko Dalić: “Bolji smo od Malte, ali ne smijemo ih podcijeniti”

Za kraj su iz MOO-a naglasili da dijele zabrinutost svojih dionika, te pozivaju nogometne dionike, međunarodne nogometne saveze i ostale organizatore velikih događaja da prošire proces konzultacija, uključe i predstavnike sportaša, “što do sada očito nije bio slučaj”.

Razlog zbog kojeg se ovo priopćenje MOO-a smatra bitnim jest taj što predsjednik FIFA-e Gianni Infantino potporu za izglasavanje ovakve odluke ima u ‘malim’ nacionalnim i kontinentalnim savezima. Azija i Afrika ključni su saveznici vođama FIFA-e u njihovom planu osiguravanja većine u skupštini prilikom izglasavanja promjena, ali upravo su ti ‘manji’ savezi financijski najovisniji o državnom novcu koji im se distribuira upravo kroz nacionalne olimpijske odbore. A oni bi, vođeni direktivom pristiglom od strane Međunarodnog olimpijskog odbora i zabrinuti zbog mogućnosti osjetnog pada prihoda, mogli u konačnici biti ključna prevaga u borbi protiv održavanja Svjetskog nogometnog prvenstva svake dvije godine.

SP svake dvije godine: Oštrim priopćenjem se oglasili i europski dionici ženskog nogometa, FIFA i dalje ‘gura’ priču o ‘idiličnom’ procesu uvođenja promjena

NogometPlus

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo...

Podijelite ga s prijateljima!