Novi UO Slobode objavio plan rada za naredne dvije sezone

FK Sloboda je prije nekoliko dana i zvanično dobio novog predsjednika, ali to ipak na kraju nije bio Azmir Husić, već Senad Mujkanović.

Nakon što se desio veliki preokret, na čelo kluba je stigao Mujkanović, koji je za prvog čovjeka Slobode izabran većinom glasova u Skupštini. 

Tako će novi saziv Upravnog odbora tuzlanskog kluba činiti sljedeće osobe: Senad Mujkanović, predsjednik, Dejan Pavić, potpredsjednik, Mesud Smajić, potpredsjednik, Samir Subašić, član, Milić Goran, član, Mosorović Admir, član, i Kemal Papračanin, član.

Upravo je novi UO Slobode objavio plan rada za naredne dvije godine, a ciljevi za predstojeću sezonu su sljedeći:

Saniranje nastale štete zbog ispadanja iz Premijer lige te vraćanje povjerenja članstva, navijača i građana Grada Tuzle, a i šire, u F.K. Sloboda te pripreme za takmičarsku sezonu, kako igračkog kadra, tako i Upravog odbora kluba.

Slaganje temelja ekipe i odabir trenera, po mogućnosti stručne i adekvatne osobe iz Tuzle, prozivke igračkog kadra te pripreme tima za predstojeću sezonu.

Odluke o odlasku na pripreme prvog tima kako bi se spremno dočelala predstojeća sezona.

Borba za povratak u Premijer ligu BiH, a cilj je osvajanje lige kako bi se F.K. Sloboda vratio u Premijer ligu BiH u takmičarskoj sezoni 2023./2024..

Podizanje kvalitete ekipe sa vrlo ograničenim finansijskim mogućnostima bez enormnog podizanja troškova plata prvog tima.

Pravila ponašanja za sve igrače postavljena u svlačionici,  a također i pravila ponašanja za sve trenere i roditelje djece iz omladinskog pogona.

U idućem periodu uvesti video analizu za juniore, kadete i pionire te omogućiti trenerima na ukazivanje na individualne nedostatke igrača.

Zajednički sastanak sa budućom proširenom Skupštinom kluba i predstavnicima Grada Tuzla (i/ili gradskog vijeća) o dobijanju informacija i upoznavanje Gradske uprave/predstavnika vijeća o stanju u klubu te izvještaj o narednim planovima članova Uprave i Grada TUzla vezano za podršku prema klubu, kao i upoznavanje sa ovim dosadašnjim sponzorima i prijateljima kluba koji su ostala podrška F.K. Sloboda.

Uvođenje novog načina rada i ophođenja prema klubu i svim navijačima, članovima i prijateljima kluba.

Pokušati ujediniti udruženja u što manji, ali efikasniji broj istih, kako bi bili što funkcionalniji.

Oformiti akademiju i skautsku službu te maksimalno ojačati omladinski pogon i potpisivanje stipendijskih ugovora sa svim igračima iz omladinskog pogona (kadeti i juniori), izrada plana rada omladinskog pogona za naredne četiri godine te planiranja potencijalnih igrača za prvi tim i forisranje istih.

Evidencija i reevidencija članstva u klubu i pozivanje građana na masovna učlanjenja.

– Pronalazak novih sponozra kluba te privlačenje novih investitora, donatora i prijatelja koji bi bili spremni pomoći kroz adekvatno reklamiranje preko kluba F.K. Sloboda.

– Konstantni razgovori sa Gradskom upravom o renoviranju prostorija stadiona, natkrivanje tribina i izgradnju novih prostorija za trenažni proces (teretana, sauna, bazeni itd).

Kada je u pitanju sezona 2024./2025., ciljevi UO Slobode su sljedeći:

Identnični ciljevi kao u sezoni 23./24., i kada se klub dovede do Premijer lige BiH onda za cilj postaviti minimalno drugo mjesto na tabeli i donošenje trofeja u Tuzlu te igranje kvalifikacija Konferencijske lige.

– Raditi na saniranju dugova, sudskih procesa, izbjeći dodatna zaduženja i opterećenje kluba, poticanje raskida ugovora sa igračima koji svojom kvalitetom ne zaslužuju mjesto u F.K. Sloboda kako bi se oslobodilo mjesto novim potencijalnim igračima, a spriječili bespotrebni troškovi.

– Dodatno unapređenje omladinskog pogona i dalje iskorištavanje naših omladinaca za prvi tim te vezivanje ugovorima i ugovoranje transfera igrača koji svojim odšteta mogu osigurati finansijsku stabilnost klubu, pod uslovom da njihov odlazak ne bi utjecao na kvalitet i konkurentnost prvog tima.

– Uvođenje novih tehnologija u trenažnom procesu na bazi video zapisa, GPS sistema prvog tima, juniora i kadeta te instatscout programa.

– Proširenje saradnje sa investitorima i sponzorima.

U sezoni 2025./2026., ciljevi su sljedeći:

Ponovna igra u Premijer ligi BiH na vrhu tabele i postavljanje za cilj osvajanje Premijer lige te izlazak u Evropu.

Privući dodatne navijače na tribine, pogotovo omladinu i roditelje sa djecom.

Sanirati stare dugove i reducirati dodatna zaduženja kroz olakšanje pristupa novih investitora i sponzora F.K. Sloboda te reklamiranje istih kroz utakmice i ostale mogućnosti koje budu na raspolaganju.

Unapređenje omladinskog pogona i dalje iskorištavanje naših omladinaca za prvi tim te vezivanje ugovorima i ugovoranje transfera igrača koji svojim odštetama mogu osigurati finansijsku stabilnost kluba, pod uslovom da njihov odlazak ne bi uticao na kvalitet i konkurentnog prvog tima.

Konstantno unapređenje rada kluba i uvođenje novih standarda, novih načina poslovanja i ophođenja prema klubu


sport1.oslobodjenje.ba