Patološki kockari

Zavisnost od kockanja je opasna. Kako prepoznati znakove koje imaju patološki kockari.

U svakodnevnoj priči možete čuti kako dosta ljudi ima problema sa kockom. Osobe koje su počele ići u kladionice čisto iz zabave ili da se odmore i pogledaju utakmicu, sad su totalno ovisne o njoj i ne mogu se nikako riješiti tog problema. 

Patološki kockari uglavnom ne traže ničiju pomoć i smatraju da nemaju problem, ali evo nekoliko simptoma ponašanja patoloških kockara, kako bi ih lakše mogli prepoznati i pomoći im.

patološki kockari
Patološki kockari

Patološki kockari znakovi

  • Konstantno razmišljanje o kockanju
  • Poslije određenog vremena javlja se nemogućnost kontrolisanja uloga
  • Gubitak vraća tako što se još više kocka u nadi da će zaraditi
  • Krađa novca ili stvari – sve u svrhe klađenja
  • Prečesto laganje – osoba koja je ovisna o kockanju nikad vam to neće priznati dok je ne pritisnete malo
  • Osoba gubi osjećaj za sve – od porodice i braka, preko posla do bankrota
  • Kada upadne u velike dugove onda se obraća porodici ili nekom trećem
  • Misle da će svaki put osvojiti – nikad ne gube nadu
  • Stalno su po kladionicama i mjestima gdje se možete kladiti

Patološki kockari trebaju pomoć

Osobi ovisnoj o kockanju možete pomoći tako što će te je uputiti na razgovor sa psihijatrom.

U razgovoru sa dotičnom osobom psihijatar će pokušati doprijeti do njega/nje i ukazati mu kakve probleme uzrokuje svojim ponašanjem.

Zbog nemogućnosti vraćanja dugova neki se odlučuju i na samoubistvo (5% samoubistava u svijetu je učinjeno zbog kockanja). Sam odlazak kod psihijatra nije dovoljan bez podrške porodice i kontrole.

patološki kockari
Patološki kockari

Neki patološki kockari prekinu s kockanjem na mjesec dana i opet se vrate.

Istraživanja su pokazala da su skoro 2 godine potrebno da se izliječi taj tip ovisnosti. Najviše za kockom potežu osobe od 21-30 godina, dok za aparatima imaju potrebu osobe preko 40.

Kockaju se uglavnom svi i muškarci i žene, žene najviše na aparatima. Ukoliko se i želite kockati, znajte  da je ovo jako skup hobi koji vodi prema ozbiljnim posljedicama.

Kako prepoznati patološkog kockara: Znakovi i simptomi

U današnjem društvu kockanje je postalo sveprisutno, bilo da je riječ o kladionicama, kasinima ili online kockanju. Za većinu ljudi, kockanje je samo zabava i način provođenja slobodnog vremena, ali za neke pojedince može postati ozbiljan problem. Patološko kockanje, poznato i kao kockarska ovisnost, je poremećaj kontrole impulsa koji može imati ozbiljne posljedice na zdravlje i kvalitetu života osobe. U ovom blogu, istražit ćemo kako prepoznati patološkog kockara i koji su znakovi i simptomi koji upućuju na tu ovisnost.

Osjećaj gubitka kontrole: Jedan od ključnih znakova patološkog kockanja je nemogućnost kontroliranja svojeg kockarskog ponašanja. Osoba koja pati od kockarske ovisnosti često ne može prestati kockati, unatoč gubicima i negativnim posljedicama koje to nosi. Osjećaj nemogućnosti prestanka ili kontrole nad kockanjem može biti upozoravajući znak.

Preokupacija kockanjem: Patološki kockari često imaju stalnu preokupaciju kockanjem. Oni neprestano razmišljaju o kockanju, provode puno vremena planirajući sljedeći potez, analizirajući strategije ili razmišljajući o načinima kako doći do novca za kockanje. Ova preokupacija kockanjem može biti tako snažna da utječe na ostale aspekte života, kao što su posao, obitelj ili društveni život.

Povećanje uloga i rizika: Jedan od simptoma patološkog kockanja je povećanje uloga i rizika. Osoba može početi ulagati veće iznose novca u nadi da će nadoknaditi gubitke ili osjetiti uzbuđenje koje samo visoki ulozi pružaju. Ovaj obrazac povećanja rizika može dovesti do financijskih problema i nagomilavanja dugova.

patološki kockari

Skrivanje kockarske aktivnosti: Patološki kockari često pokušavaju skriti svoje kockarske aktivnosti od drugih ljudi. Oni mogu lagati o svojim gubicima, trošiti vrijeme na kockanje tajno ili se udaljavati od obitelji i prijatelja kako bi mogli kockati bez nadzora. Skrivanje kockarske aktivnosti može biti znak da osoba zna da ima problem i da se srami svojeg ponašanja.

Financijski problemi: Jedan od najočitijih znakova patološkog kockanja su financijski problemi. Osoba može biti stalno u financijskim teškoćama, imati poteškoća s plaćanjem računa ili akumulirati dugove kako bi financirala svoje kockarske navike. Financijski problemi mogu biti i uzrok i posljedica patološkog kockanja, stvarajući začarani krug iz kojeg je teško izaći.

Promjene raspoloženja: Patološko kockanje može izazvati značajne promjene u raspoloženju. Osoba može biti uzbuđena i euforična tijekom kockanja, ali isto tako može iskusiti duboku tugu, depresiju ili tjeskobu nakon gubitka. Ove fluktuacije raspoloženja mogu biti vrlo izražene i utjecati na opću emocionalnu stabilnost osobe.

Ako primijetite ove znakove i simptome kod sebe ili nekoga koga poznajete, važno je potražiti pomoć stručnjaka. Kockarska ovisnost je ozbiljna bolest koja zahtijeva liječenje i podršku. Postoje različite terapije i programa podrške dostupni za osobe koje pate od patološkog kockanja, a rano prepoznavanje problema može pomoći u sprječavanju daljnjih negativnih posljedica.

Ukratko, prepoznavanje patološkog kockara može biti izazovno, ali primjećivanje znakova kao što su gubitak kontrole, preokupacija kockanjem, povećanje uloga, skrivanje kockarskih aktivnosti, financijski problemi i promjene raspoloženja mogu pomoći u ranom otkrivanju ove ozbiljne ovisnosti. Važno je pružiti podršku osobama koje pate od patološkog kockanja i potaknuti ih da potraže stručnu pomoć kako bi ponovno preuzeli kontrolu nad svojim životom.

Preporuka:

Kako održavati svoj stan čistim: potpuni vodič za studente

Najbolje horor i misteriozne serije: top 8 serija

Tetris (2023) – Recenzija

Guy Ritchie’s The Covenant (2023)

ChatGPT vs. Bing Chat vs. Google Bard – Za šta su neki od ovih AI chat robota najbolji?

FIlmovi o sportskom klađenju

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo...

Podijelite ga s prijateljima!