Poznato kada će navijači Borca i Rudara saznati kazne za skandiranje Ratku Mladiću

Nakon što su na utakmici osmine finala Kupa BiH navijači prijedorskog Rudara i banjalučkog Borca zajedno skandirali ime osuđenog ratnog zločinca i bivšeg generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, očekuju ih kazne disciplinske komisije, rekao je za N1 predsjednik Disciplinske komisije Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine Nermin Kljajić.

Ipak sve će zavisiti od toga šta je Ilija Smiljanić iz Nove Topole, koji je bio delegat na ovom meču, napisao u izvještaju. S obzirom na činjenicu da utakmica nije prekinuta, izvještaj ide prvo prema takmičarskoj komisiji, koja bi trebala okarakterisati Smiljanićev izvještaj i tek nakon toga će uslijediti sjednica Disciplinske komisije Nogometnog saveza BiH.

Šest članova komisije očitovat će se o veličanju ratnih zločina. Osim skandiranja Mladiću dvije navijačke grupe također su skandirale “Kosovo – Srbija”, a i taj potez prošao je bez ikakvih posljedica.

Nermin Kljajić, predsjednik Disciplinske komisije NS BiH, navodi da bi sjednica trebala biti početkom naredne sedmice.

“Sjednicu disciplinske komisije možemo očekivati u narednoj sedmici. Vdijet ćemo šta će kazati takmičarska komisija koja rukovodi takmičenjima. Vidjet ćemo šta je zapisao delegat, službena lica. Kada je u pitanju kažnjavanje, disciplinska komisija će shodno izvještaju takmičarske komisije, delegata, izreći adekvatnu mjeru za ova dešavanja.” istakao je.

Da li su moguće i rigororznije kazne od novčanih i suspenzije dolaska navijača na tribine, Kljajić odgovara:

“Ovisno o prekršaju moguće je izricanje novčane kazne i zatvaranje stadiona na određeno vrijeme. Sve zavisi od materijala koji dobijemo i onoga što je zapisano. Vidjeli ste da su zbog takvih dešavanja u prvom dijelu sezone određene utakmice prekidane, preko javnog razglasa upozoreni su navijači… Nisam pratio ovu utakmicu pa ne znam je li bilo upozorenja putem razglasa i vidjet ćemo koliko je vremenski trajalo skandiranje. U skladu sa dicsiplinskim pravilnikom saveza bit će izrečene sankcije.”

“Na osnovu dokaza vidjet ćemo kakve će kazne biti. U ovom trenutku nisam dobio zapisnik delegata ni takmičarske komisije. Rano je govoriti za kazne. Ono što nama treba u BiH je donošenje zakona o sprijeačvanju nereda na sportskim natjecanjima i mislim da se institucije trebaju bolje uključiti. NFS BiH možemo posmatrati kao jednu nevladinu organizaciju i sigurno da institucije države sa policijskim strukturama ovo pitanje treba riješavati na adkkvatniji način kao što je to slučaj u Republici Hrvatskoj koja ima zakon o spriječavanju nereda. Takav propis bi bilo dobro donijeti i u BiH.” smatra predsjednik Disciplinske komisije NS BiH.

Koliko klubovi surađuju sa Savezom, jer je činjenica da se situacije ponavljaju iz utakmice u utakmicu?

“Klubovi najviše snose posljedice ponašanja navijača. Sve to utiče na njihov budžet. Bilo je zatvaranja određenih stadiona u prvom dijelu sezone i navijači na taj način štete svojim klubovima. Najbolja pomoć bi bila da se ponašaju na jedan sportski način. Ako ovako nastave do kraja sezone će biti oko 300 hiljada maraka izrečenih novčanih kazni.” zaključio je Kljajić.


sport1.oslobodjenje.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo...

Podijelite ga s prijateljima!