back to top

Praznik nogometa

Znate li za čuveni praznik nogometa?Navijači ga obožavaju, igrači malo manje, a trenerima je više nego omražen.

Nastupa na scenu dan nakon Božića i ne, nema nikakve veze s boksom. Naravno, mislimo na poznati Boxing day. Korijene ovog termina pronalazimo još u 17. stoljeću, kao dio dnevničkih zapisa britanskog političara Samuela Pepysa.

On opisuje ovaj dan kao dan kada bogati gospodari svojim vjernim slugama poklanjaju božićne kutije pune darova, kolača i ostataka hrane.

Kako su obično služili svoje gospodare na sam Božić, idući dan bi im bio jedan od rijetkih slobodnih dana u godini. Pošto je engleska riječ za kutiju box, taj dan je popularno nazvan boxing day.

przanik nogometa

Kakve ovo veze ima s nogometom

Jednostavno, radnicima je to bio jedan od rijetkih slobodnih dana u godini i željeli su ga proslaviti na sebi svojstven način.

Pa postoji li išta više englesko od nogometa? Ok, postoji ingliš brekfest, ali u nogometnom svijetu prednjače vikendi u pubovima u kojima se toče rijeke piva i stadioni na kojima možeš pojesti više nego kvalitetno meso.

Još kad na takvo poslijepodne nadodate par utakmica najbolje lige na svijetu, dobijete recept za pravi engleski praznik – praznik nogometa.

Prva Boxing day utakmica odigrana je 1860. godine između dva najstarija kluba na svijetu, FC Sheffield – FC Hallam. Nakon što se nogomet u Engleskoj popularizirao, osnovana je i prva liga pa je Boxing day dobio i svoj službeni oblik.

Prva takva službena utakmica odigrana je u sezoni 1888./1889. kada je Preston NE razbio West Bromwich Albion s 5-0. Ta utakmica kao da je bila najava za rezultate kakve će u budućnosti pružati ovaj nogometni praznik.

Možda je upravo specifična atmosfera i euforija oko Boxing daya odgovorna za visoke rezultate koje taj dan već tradicionalno pruža.

Apsolutni rekord postavljen je 1963. godine, kada je u istom danu postignuto ukupno 66 golova, dok je najveći udio njih pao na utakmici između Fulhama i Ipswich Towna.

Zanimljivi rezultati bili su i poraz Manchester Uniteda od Burnleya sa 6-1, remi WBA i Spursa 4-4 te poraz West Hama od Blackburna s čak 8-2.

praznik nogometa
Izvor: YouTube Screenshot/ Victor’s Football News
Možda i najupečatljivija utakmica u novije vrijeme jest ona 2007. između Chelsea i Aston Ville.

Osim što je završila s četiri gola u svakoj mreži, bit će upamćena po tome što su na njoj isključena čak tri igrača.


Villin Zat Knight isključen je u sučevoj nadoknadi prvog poluvremena, a naknadno su isključeni Ricardo Carvalho i Ashley Cole.
Praznik nogometa

Kruha i igara za praznik nogometa

Kao da trenerima ovaj dan odveć nije toliko mrzak pa će se ove godine Boxing day održati u nikad specifičnijim uvjetima.

Bez gledatelja na većini stadiona, u sezoni kojoj nisu prethodile nikakve taktičke i kondicijske pripreme niti odmor igrača, sezoni nakon koje odmah nastupa odgođeni EURO te sezoni sa najgušćim rasporedom do sad.

Već ranije su brojni premierligaški menadžeri iznijeli svoje kritike koje se tiču gustog i nelogičnog rasporeda utakmica koji pogoduju isključivo TV kućama, a ne samim klubovima.

Tako je frustrirani Jurgen Klopp u studenom izjavio da takvim rasporedom premierligaško vodstvo riskira velik broj ozljeda igrača i dovodi u pitanje kvalitetu samog nogometa.

Igrači su ipak ljudska bića i ne mogu neumorno trčati 90 minuta svaka dva-tri dana.

Može se reći da su se Kloppova predviđanja i obistinila

Liverpoolov popis ozlijeđenih igrača krajem studenog brojio je čak devet prvotimaca.

Osim ozljeda, gust raspored utječe i na financijsku situaciju klubova, zbog toga što se te ozljede moraju sanirati, tretirati i liječiti, a rijedak slučaj nisu niti skupe i zahtjevne operacije.

Neki smatraju da ovakav raspored utakmica u pred- i post-Božićnom razdoblju utječe i na uspjeh engleskih klubova u proljetnom dijelu sezone Lige prvaka.

Umor i iscrpljenost igrača tijekom tog perioda može se uzeti kao jedan od čimbenika neuspjeha u ovom natjecanju.

To donekle potvrđuje podatak o nekonzistentnosti engleskih klubova: izuzev Liverpoola 2019., zadnji engleski klub koji je osvojio Ligu prvaka bio je Chelsea 2012., a prije njih Manchester United 2008. godine.

praznik nogometa

Poput domino efekta, financijski faktor i faktor fizičke spreme igrača utječu na samu kvalitetu nogometa, koji ove sezone počinje djelovati kao da mu je više do kvantitete nego kvalitete.

Postoji velik broj različitih mišljenja o regularnosti ove sezone, koja je poljuljana čitavim nizom faktora. To na kraju rezultira poprilično slabim predstavama nekih engleskih klubova ove godine, kao i velikim usponima i padovima u formi.

Sezona je do sada ponudila neke vrlo uzbudljive, no kvalitetom vrlo oskudne utakmice (kao ona Aston Ville i Liverpoola ili Manchester Uniteda i Tottenhama). Iskreno se nadamo da nas ovogodišnji „Praznik nogometa“ zbog navedenih faktora neće razočarati.

Nogometplus