back to top

Safet Sušić: Otkako BiH postoji, ovo je najslabija reprezentacija koju smo ikada imali

Safet Sušić, bivši selektor Zmajeva, govorio je za N1, između ostalog, o reprezentaciji BiH.

Sušić, koji je i dalje jedini selektor koji je BiH odveo na jedno veliko takmičenje, Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine, istakao je da je sada kvalitet reprezentacije mnogo slabiji, nego u prethodnim godinama.

Treba se pomiriti sa činjenicom da je, otkako BiH postoji, ovo najslabija reprezentacija koju smo ikada imali. Uglavnom se uvijek mogla sastaviti jedna dobra ekipa. Sjećamo se Baljića, Bolića, Barbareza, Salihamidžića, Konjića, onda i Hasagića. Sve su to bili vrhunski igrači. Sjećam se utakmice 1996. ili 1997. u Istanbulu. Došao sam da gledam meč protiv Danske, pretposljednja utakmica kvalifikacija i pobijedili smo 3:0, sjećam se da je dobra reprezentacija bila. Sve do ove posljednje generacije. Mene ubjeđuju s kim god sam pričao, prijatelji i novinari, da ima dobrih igrača u našoj reprezentaciji. Međutim, kada nemaš rezultate koji se očekuju i priželjkuju, onda ne možeš da kažeš da je reprezentacije dobra, kazao je Sušić.

On je potom istakao kako Zmajevi još uvijek zavise od igrača, koji polako ulaze u pozne fudbalske godine, a za budućnost ističe jedno ime.

Još uvijek ti sve zavisi od Džeke. Momak ima 37 godina. Pjanić isto ima 33 godine. Vidio sam da je Dedić dobar igrač i on će otići u dogledno vrijeme u dobru ekipu. Ostale igrače ne poznajem dobro i, ono što sam vidio, nije dovoljno da bi ostvarili rezultate koje smo imali ranije, kazao je Sušić.

Sušić se osvrnuo i na težak poraz od Portugala, te je poručio kako je bilo logično da će Zmajevi izgubiti tu utakmicu, ali je dodao kako nije bilo logično da u prvom poluvremenu prime pet golova.

Logično je da izgubiš od Portugala. Ali, nije logično da ti u prvom poluvremenu pet dadnu. Da im je trebala pobjeda od sedam ili osam nula i bilo bi. Vjerovatno se tu vidio pravi kvalitet naše reprezentacije. Mi smo sada na nivou Crne Gore, Makedonije i Kosova, to je naš nivo, ako smo i na tom nivou. Čak je i Slovenija bolja od nas, a da ne govorim o Srbiji i Hrvatskoj. Kada se onako izgubi od Portugala, kad se Lihtenštajn pobijedi jedva, treba se pomiriti da je to trenutno stanje našeg fudbal, kazao je Sušić. 


sport1.oslobodjenje.ba