back to top

Simon Rožman: Razlika do prvog mjesta je puno velika, ali se nećemo predat

Fudbaleri Sarajeva se nalaze na pripremama u Čitluku, gdje se spremaju za nastavak sezone, a za Novi dan je govorio trener Bordo kluba, Simon Rožman.

Prije dolaska na klupi Sarajeva, Rožman je vodio Domžale, Celje, Maribor i Rijeku, a na početku razgovora za N1, slovenski stručnjak je sumirao polusezonu.

Igrači su svjesni šta je bilo iza nas, gdje smo počeli i šta sada radimo. Mislim da je pomak bio na nekoliko struktura, ne samo na terenu. Mislim da smo dignuli sve sfere kluba na maksimalan profesionalizam, što mislim da je jedan preduslov da se napravi dobar rezultat. Ovo su prve naše zajedničke pripreme, prvi dio su bazične pripreme, tehničko-taktičke, kazao je Rožman, pa dodao: 

Već smo upoznali jako duboko ligu, znamo svoje mane i kvalitete. Veći dio rostera zadovoljava kriterije koje želimo, a željeli smo dopuniti roster mladim igračima jer mislimo na budućnost kluba. Što se tiče nekih zvučnih pojačanja, može se desiti, nije još sve završeno, ali imamo kostur ekipe i to se zahvaljujem klubu. Sportski direktor mnogo radi na tome, ovaj roster može donijeti ciljeve klubu koji su ispred nas.

Sarajevo su u ovom prelaznom roku pojačali Matanović, Iliev, Krdžalić i Mehmedović, a o njima je Rožman poručio kako su svi u startu na nuli.

Svi u startu su na nuli, počeli smo pripreme od nule, želimo ići dalje. Svi koji su došli, imaju dobar potencijal, najviše su “gladni” ovi koji su stigli iz manjih sredina. Jako se trude, poručio je Rožman, pa dodao:

Bilo je natezanje oko priprema zašto ne želimo biti sa nekim. Mi želimo svoj mir.

Titula u ovom momentu možda nije realna, a da li je cilj domoći se pehara osvajača Kupa Bosne i Hercegovine, Rožman je poručio kako nema predaje. 

Nema predaje. Ako smo realni, razlika je do prvog mjesta puno velika, ali se nećemo predati. Kod nas se dosta mijenjala situacija, mi smo lovci nismo plijen. Što se tiče Kupa, imamo ambiciju, a kada gledamo nazad u historiju, trofeji se pišu. Želimo napraviti iskorak u Evropi, a ne samo da tu učestvujemo, poručio je Rožman, pa dodao: 

Sarajevo naredne sezone napada duplu krunu, zato sam i došao. Možda smo mislili da će taj proces biti još brži, ne ide ništa preko noći. Ima mnogo posla, Sarajevo je jedan respektabilan klub koji je dobro organizovan. Vjerujem da će se trud nagraditi u tom rezultatu. Ovo je klub koji živi za trofeje, Sarajevo to zaslužuje.

Na pitanje kako se odmara Simon Rožman, on je poručio da, kada su pripreme, onda nema opuštanja.

Dosta sam u poslu. Praktično, kada su pripreme, nema opuštanja. Van terena se mogu nasmijati. Što se tiče posla, tu nema šale. U prethodnih šest mjeseci upoznao sam grad, igram malo tenis sa stručnim štabom. Volim bosansku muziku, izašli smo jednom-dva puta, nisam u toj formi, istako je Rožman.


sport1.oslobodjenje.ba