back to top

Snimak travnjaka sa Koševa šokirao navijače, Ćehajić se brani: Sve je to gomila gluposti

Naime, problem je nastao zbog pretvrde podloge koja se nalazi ispod travnjaka i zbog toga nije moguće prošivanje terena koju je trebala raditi kompanija iz Nizozemske. Radnici koji rade na održavanju terena ističu da je problem nastao zbog lošeg hranidbenog sloja, o čemu se pisalo još u decembru prošle godine. 

Radnici su za Klix.ba dodali i da je ispod trave postavljen neadekvatan hranidbeni sloj koji je čak i opasan po zdravlje ljudi.

Na društvenim mrežama već su se pojavile fotografije i snimci sa stadiona Koševo na kojem se vidi jedan dio travnjaka koji je podignut, a ispod njega nekoliko rupa koje su nastale vjerovatno zbog izuzimanja dijela sloja radi ispitivanja kvalitete.

Direktorica Fudbalskog kluba Sarajevo Ajla Alimanović rekla je za Klix da cijeli dan u kontaktu s ljudima iz Nogometnog saveza BiH, Općine Centar i izvođačima radova.

“Oni tvrde da je problem što je podloga pretvrda za prošivanje te su pristupili nečemu što se zove ‘vert drain‘ tehnika, međutim ni to nije riješilo problem. FK Sarajevo sada čeka povratnu informaciju o tome kako dalje pristupiti rješavanju problema”, rekla je Alimanović za portal Klix.ba.

Povodom najnovijih problema prilikom rekonstrukcije travnjaka Klix je kontaktirao i predstavnika Nadzornog organa za izvođenje radova koji prati sve terene za Nogometni savez BiH Nedima Ćehajića.

On je potvrdio da su radovi trenutno zaustavljeni, ali da su sve informacije koje se pojavljuju u javnosti, a koje su vezane za kvalitet hranidbenog sloja i drenaže, izmišljotine.

“Sve su to gomile gluposti koje ne želim ni komentarisati. Podloga je definitivno tvrda i iz nekog razloga je tvrđa nego na ostalim terenima. Nekog valjanog razloga nema. To je ostalo da riješe suizvođači radova. Oni će to u narednih dan, dva riješiti. Iz nekog razloga je tvrda podloga. Nema rezonskog objašnjenja jer je sve rađeno kao i na drugim terenima. Trenutno traže rješenje kako da to naprave i riješe podlogu. Jedni su pripremali, drugi radili. Ugrađeni su materijali kao i u Tuzli i Mostaru. Dakle, sve je ponovljeno. Teren je prezimio, što može imati utjecaja na stvrdnjavanje podloge u ova četiri mjeseca”, rekao je Ćehajić pa dodao:

“Kada nađu rješenje, onda ćemo moći prognozirati kada će se sve završiti. Bitno je da se završi kako treba. Korijen je počeo da raste. To sam se uvjerio prošle sedmice. Ovih 15 dana kako je otoplilo počelo se rješavati. Nije se ni očekivalo, barem što se mene tiče, da se utakmice mogu igrati prije kraja aprila. Imali smo hladan januar i februar, trava nije mogla da odradi svoje. To što bi neko želio igrati ranije, to je druga stvar.”

Na kraju svega, ponovo će najviše ispaštati Sarajevo koje će, kako se čini, ponovo morati čekati sedmicama da se vrati na svoj stadion. Bordo tim je posljednju utakmicu na stadionu “Asim Ferhatović Hase” odigrao još 6. augusta prošle godine.


sport1.oslobodjenje.ba