Šta kažu brojke: Borac ipak nije najbolji jesenji prvak u historiji Premijer lige BiH

Banjalučki Borac je današnjom pobjedom od 2:0 nad Posušjem na Mokrom docu okončao sjajnu jesenju polusezonu u Premijer ligi BiH, a Banjalučani će na pauzu sa velikih 45 bodova i sa nizom od 17 utakmica bez poraza, nakon što su u prvom sezonskom nastupu doživjeli poraz od Željezničara. 

Predsjednik Banjalučana Milan Tegeltija pohvalio je na društvenim mrežama veliki uspjeh svog tima, istakavši pritom da je Borac srušio rekord cijele lige osvajanjem 45 bodova u jesenjoj polusezoni, no to nije istina.

Naime, dva tima već su ranije ostvarila isti ili bolji rezultat. Sarajevo je imalo 13 pobjeda i 6 remija u jesenjem dijelu sezone 2020/2021, te je osvojilo 45 bodova u 19 utakmica. Borčev rezultat je bolji, jer je ostvaren uz jednu utakmicu manje, ali na kraju jeseni bodovni saldo dvije ekipe bio je identičan.

Još je bolji rezultat ostvario Zrinjski u sezoni 2021/2022, u kojoj se također na polusezonu otišlo nakon 19. kola. Zrinjski je tada ostvario 15 pobjeda, tri remija i poraz, te je imao 48 bodova nakon 19 kola, a nakon 18 kola je imao identičnih 45 bodova kao Borac. Banjalučani uglavnom nisu postavili ligaški rekord, mada njihova sezona jeste rezultatski impresivna i po tom pitanju imaju pravo da budu zadovoljni.


sport1.oslobodjenje.ba