back to top

Šta slijedi fudbalskoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine?

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine nije uspjela da se plasira na Evropsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj.

Ukrajina je poslije velikog preokreta u finišu meča savladala našu reprezentaciju sa 2:1, pa je još jedan san o odlasku na veliko takmičenje, kontinentalno prvenstvo, ostao nedostanjan.

Nakon toga, stigla je i odluka da se zbog povišenog rizika otkaže i prijateljska utakmica koju su trebale igrati poražene reprezentacije u baražu BiH i Izrael na stadionu Grbavica, te je tako i ovo reprezentativno okupljanje završeno. Osim što nije ostvaren odlazak na Evropsko prvenstvo bitno je reći i da je sa porazom od Ukrajine završen i mandat Save Miloševića na klupi reprezentacije.

Kako su najavili prilikom potpisivanja ugovora, on važi do kraja baraža, a onda će se sjesti za sto i razgovarati o daljim stvarima, ostanku ili odlasku sa klupe reprezentacije. I sam Milošević je na predstavljanju rekao da njemu neće trebati niko da govori da li treba da ide, ni Savez, ni navijači, ni javnost, već da će on sam otići ako procijeni da stvari ne idu onako kako je zamislio. Za sada, tišina iz Saveza, tišina od Save Miloševića i čeka se neka informacija o selektovoj sudbini.

Istovremeno, i Edin Džeko je ostao “zakopčan” o svojoj budućnosti. Iako se govorilo da bi kapiten mogao poslije baraža, u slučaju neuspjeha, završiti karijeru, on je odmah poslije utakmice rekao da će o tome razmišljati hladne glave.

Ono što je jedino sigurno je da našu reprezentaciju sada očekuju dvije jaka pripremne utakmice. U junu će Bosna i Hercegovina gostovati prvu u Newcastleu kod Engleske (3. juna), a onda i u Empoliju kod Italije (9. juna). Biće to generalna proba za Evropsko prvenstvo, nažalost ne i našoj reprezentaciji.

Nakon toga, na jesen kreće novo izdanje Lige nacija, gdje ponovo igramo u najjačem rangu, a prvi meč igramo u Nizozemskoj 7. septembra, a tri dana kasnije gostujemo kod Mađarske.

Liga nacija se potom nastavlja u oktobru i novembru, kada će biti i završena grupna faza, poslije čega u martu kreću kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2026. godine. 


sport1.oslobodjenje.ba