Tabela premijerligaške forme u posljednjih deset kola: Pozicija jednog kluba posebno je zanimljiva

U vrlo teškim uslovima, Tuzla je danas rezultatom 2:0 savladala Široki Brijeg na Tušnju, čime je kompletirano 14. kolo, odnosno kompletirano je prvih 16 kola Premijer lige BiH za ovu sezonu.

Generalno se čini da je dosta stvari u ovom trenutku poznato i da za Evropu i sam vrh tabele konkurišu Borac, Zrinjski, Sarajevo i Velež, a ne djeluje da se neko kroz ligaško takmičenje može umiješati u borbu i pokvariti ovim timovima planove, pa će druge ekipe svoju šansu za plasman na međunarodnu scenu tražiti kroz Kup BiH.

Također djeluje prilično izvjesno da postoji određen broj ekipa koje ne bi trebale učestvovati ni u borbi za Evropu ni u borbi za opstanak, dok bi se za opstanak trebali boriti GOŠK, Tuzla, Igman i Zvijezda 09.

Međutim, da ne mora sve biti tako jednostavno i jednoobrazno, pokazuje nam tabela forme u posljednjih deset utakmica, koja je zanimljiva iz više razloga.

U najboljoj formi u posljednjih deset utakmica očekivano je Borac, koji je u tom periodu osvojio 24 boda, pobijedivši sedam puta i u dva duela sa Sarajevom i jednom duelu sa Zrinjskim osvojivši po bod.

Drugo mjesto po broju osvojenih bodova u posljednjih deset kola drži Zrinjski sa 20 bodova, uz omjer 6-2-2. Velež i Sloga osvojili su u ovom periodu po 18 bodova, a Sarajevo je tek peto sa 17 bodova.

Slijedi velika bodovna “rupa”, šesti je GOŠK sa 12 bodova, sedmo Posušje sa 11 bodova, a osmi i deveti Željezničar i Tuzla skupili su po deset bodova. Najzanimljiviji je pak slučaj Širokog Brijega, koji je u ovom periodu osvojio svega šest bodova, baš kao i Igman, dok je Zvijezda posljednja sa jednim bodom manje.

Široki Brijeg je nakon šest odigranih utakmica imao 16 bodova, i bio je u samom vrhu tabele, a neki su smatrali da se Širokobriježani kao autsajder mogu umiješati u borbu za naslov. Međutim, u posljednjih deset mečeva Široki Brijeg je osvojio samo 6 bodova, pa je sasvim izvjesno da se neće boriti za titulu, a po trenutnom stanju je jako daleko i od Evrope. Iako je na šestom mjestu, samo dvije pozicije ispod četvrtog koje bi moglo garantovati izlazak na evropsku scenu, identičan mu je zaostatak za Veležom (7 bodova), kao prednost nad Igmanom koji je na 11. mjestu (također 7 bodova).

Upravo bi status Širokog Brijega mogao svim klubovima biti dobra lekcija da se ne smiju opuštati u nastavku sezone, jer se stanje vrlo lako može okrenuti baš svakome, i ambicije mogu biti vrlo lako ugrožene.


sport1.oslobodjenje.ba