UEFA promijenila sistem kvalifikacija za Mundijal 2026. godine, evo šta to znači za Zmajeve

Jedna od njih je vezana i za format evropskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine koje će biti održano u Sjedinjenim Američkim Državama, Meksiku i Kanadi.

Na Mundijalu će učestovati ukupno 48 reprezentacija, odnosno 16 više nego što ih učestvuje po trenutnom formatu, a UEFA je FIFA-i poslala prijedlog formata kvalifikacija za države sa evropskog kontinenta.

Na Svjetsko prvenstvo plasman će izboriti 16 evropskih reprezentacija, a kvalifikacioni put biće podijeljen u dvije faze: grupnu i play off.

Grupna faza biće zasnovana na tradicionalnom ligaškom formatu domaćih i gostujućih utakmica, a sastojat će se od 12 grupa u kojima će biti po 4 ili 5 reprezentacija.

Utakmice će se igrati u periodu od marta do novembra 2025. godine, a 12 pobjednika grupa direktno će se plasirati na Svjetsko prvenstvo.

U isto vrijeme 12 drugoplasiranih reprezentacija učestvovat će u play offu koji će se igrati u martu 2026. godine, a njima će se pridružiti i četiri prvoplasirane ekipe grupne faze Liga nacija u sezoni 20242025. 

Play off utakmice biće igrane u formatu mini-turnira, gdje će 16 ekipa biti raspoređene u 4 kostura.

Igrat će se po jedna utakmica u polufinalu i finalu, a plasman na Mundijal izborit će četiri najbolje ekipe. 

 

 

 


sport1.oslobodjenje.ba