Veterani FK Sarajevo kritikovali Horde zla i pružili podršku rukovodstvu kluba: Posebno nas šokira i zabrinjava što…

Horde zla su najavile da će bojkotovati domaće utakmice FK Sarajevo, članstvo u klubu i kupovine rekvizita iz Fan Shopa ukoliko do početka proljetnog dijela sezone Ajla Alimanović, Emir Hadžić i Mirza Varešanović ne napuste funkcije koje trenutno obavljaju u klubu. 

No, njihovim potezom nije zadovoljno Udruženje navijača Sarajeva “Bordo bijeli veterani i prijatelji”, koje se oglasilo saopštenjem i pružilo podršku rukovodstvu kluba.

“Osjećamo potrebu da se ovim pismom obratimo istinskim navijačima i prijateljima FK Sarajevo kao i široj javnosti, a povodom najavljenog bojkota od određenih navijačkih grupa.

Kao formalno udruženje koje okuplja sve bivše nogometaše koji su nosili bordo dres u proteklih 50-60 godina, ne možemo prihvatiti optužbe i klasifikacije koje dolaze na adresu kluba, a pogotovo ne sa bojkotom.

Razloga za takvu našu reakciju ima više a ispod ćemo obrazložiti najvažnije.

Prije svega zahvalni smo i poštujemo odluku g. Mirvića da svoja finansijska sredstva, vrijeme i ljubav uloži u spašavanje, održavanje pa i napredak kluba u budućnosti.

S obzirom da se radi o velikim finansijskim ulaganjima neozbiljno je i nepristojno od bilo koga uslovljavati izbor ili ostavku menadžmenta i kadrovskih rješenja unutar kluba. To je apsolutno diskreciono pravo vlasnika upravljačkih prava.

Prije dolaska g. Mirvića i povratka g. Tana u upravljačke strukture Kluba, kroz finansijske tokove Kluba je od 2015 godine. do septembra 2021. godine je prošlo slovom i brojem (trideset četiri miliona i petsto hiljada konvertibilnih maraka) – 34.500.000 KM novca investitora! Ostvareni rezultati u istom periodu nisu kompatibilni sa nivoom investicije i postavlja se pitanje u šta je novac utrošen?

Nedomaćinsko i netransparentno raspolaganje sredstvima investitora je rezultiralo kašnjenjima i neredovnim isplatama plaća, doprinosa i poreza, nijedan značajni infrastrukturni projekat nije sproveden, škola fudbala Asim Ferhatović-Hase je ugašena i Klub nikada nije uspio postati finansijski stabilan. Kako smo informisani, dolaskom novog menadžmenta to se značajno promijenilo na bolje.

Posebno nas zabrinjava i šokira činjenica da su upravo ti ljudi, koji su u tom periodu bili u upravnim strukturama kluba danas najveći kritičari Predsjednika i menadžmenta i oni koji pozivaju na bojkot! Navedeni svojim postupcima i navodima obmanjuju mlađe navijače i javnost što je destabilizirajuće za Klub.

Bordo bijeli veterani i prijatelji daju apsolutnu podršku stručnom štabu FK Sarajevo i otvoreni smo za svaki vid saradnje i eventualne pomoći ukoliko bude potrebna.

Pozivamo i molimo menadžment kluba da otvori i obnovi Školu fudbala “Asim Ferhatović – Hase”, koja je iznjedrila više od 50 reprezentativaca bivše Jugoslavije kao i Bosne i Hercegovine, a koju su ugasili isti ljudi koji sada pozivaju na bojkot.

Podržavamo stav trenutnog menadžmenta kada je u pitanju Stadion “Asim Fehatović Hase” i želimo vam da istrajete na zaštiti interesa FK Sarajevo a ne Općine Centar ili bilo koje političke struje.

I na kraju ono najvažnije: Pozivamo sve iskrene navijače i simpatizere Bordo kluba da daju podršku i obezbijede potreban mir, razvoj i napredak ove ekipe, kako bi ekipa mogla dosegnuti svoj puni potencijal. Unošenje nemira ne pomaže nikome osim onima koji žele destabilizaciju i destrukciju Kluba”, navodi se u saopštenju.

Inače, Udruženje Bordo-bijeli vetrani i prijatelji broji više od 200 članova i čine ga brojni bivši fudbaleri FK Sarajevo. 


sport1.oslobodjenje.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo...

Podijelite ga s prijateljima!