(VIDEO) Sergej Jakirović: Ja odbio Sarajevo? Bila je neka ideja da se upoznam…

Nekadašnji trener mostarskog Zrinjskog, Sergej Jakirović, je u podcastu Inkubator govorio o temama vezanim za bosanskohercegovački fudbal.

Istakao je da je Feđa Dudić ‘‘udario‘‘ temelje mostarskog Veleža, te da izuzetno cijeni legendarnog trenera Sarajeva, Husrefa Musemića. 

– Feđa Dudić je udario temelje Veleža, napravio jednu jako dobru ekipu koja je motorički i takmičarski parirala svima u ligi, osvojio je Kup i onda otišao u Sarajevo gdje nije imao sportske sreće jer su u dosta utakmica bili dominantni i bolji, ali nije bilo sportske sreće zato što su u dosta utakmica bili bolji od protivnika, no lopta nije htjela u gol. Morali su se razići i sada on traži novi angažman, kazao je Jakirović, te dodao:

– Husref Musemić je ja mislim najtrofejniji trener u BiH ako me pamćenje dobro služi. Osvojio tri naslova prvaka BiH, bio vrhuhnski igrač, trener također. Sa njim sam često pričao, on je meni govorio o anegdotama iz bivše Jugoslavije, gdje god je došao prenio je svoj karakter i svoju viziju na ekipu, igrači ga cijene i poštuju, to je sad napravio sa Igmanom koji je bio posljednji na tabeli, a u 14 kola je osvojio 20 bodova. Spasio ih je, te je produžio ugovor. Pokazao da sa ‘‘slabijim‘‘ klubom može napraviti rezultat što pokazuje koliki je majstor. 

Dodao je da nije odbio Sarajevo iako je postojala ideja da se upozna sa Ismirom Mirvićem, no na kraju ona nije realizovana.

– Ja odbio Sarajevo? Nisam ja odbio nikoga, bila je neka ideja da se nađemo i da upoznam Ismira Mirvića, ali sam ja tada bio u Zrinjskom i rekao sam da su svi moji planovi vezani za Zrinjski nakon čega sam otišao u Rijeku. 

Jakirović je mišljenja da Petar Sučić i Silvio Ilinković mogu igrati u HNL-u bez ikakvih problema jer su veliki potencijali. 

– Petar Sučić može da se izbori za mjesto u HNL-u. On je talentovan igrač, dobar potencijal koji se može razviti, vratiće se u Dinamo, počet će pripreme, pa ćemo vidjeti šta će se desiti. Igor Bišćan ako prepozna, sigurno će mu dati priliku. Tek je 2003. godište i sigurno može napredovati, dodao je trener Rijeke i nastavio:

– Silvio Ilinković može postati standardni igrač Rijeke, imao je dvije lijepe sezone, prvo u Posušju da se navikne na seniorski fudbal, a onda smo ga uzeli u Zrinjski. Pokazao je kvalitet, nadam se da će biti zdrav, smatram da može biti standardan član, priliku će dobiti i samo je na njemu kako će se ponašati.

Itekako je zainteresovan za selektorsku poziciju Bosne i Hercegovine, a također je 

– Zašto me ne bi zanimala selektorska pozicija Bosne i Hercegovine? Imam bh. pasoš, imam dvojno državljanstvo, nekad sam hrvatski, nekad bosanski trener, to je jako zanimljivo. Ne možeš birati kada je pravi momenat za to, ali sigurno da bih volio, rekao je Jakirović koji je otkrio i kakve zamjerke ima prema bh. fudbalu. 

– Ima emisija na Areni koja se emituje ponedjeljkom, ali nema kao u HNL. Nema stručnih gostiju i Oko sokolovo što bi stavilo sudije pod dodatni pritisak jer na nekim utakmicama ima svega i svačega da se ne lažemo. To prolazi ispod radara. Napraviš mi sažetak, ali nema nikakvog komentara, tona, ničega. To je meni presmiješno. To je lijenost, nije tehnička greška. 


sport1.oslobodjenje.ba