(VIDEO) Sergej Jakirović: Sjećam se k‘o danas priča da uništavam Zrinjski jer…

Sergej Jakirović je bio gost u podcastu Inkubator gdje je govorio i o radu u mostarskom Zrinjskom gdje je napravio vrhunske rezultate.

Istakao je da se sjeća priča koje su bile da je krenuo uništavati klub, no uz veliku podršku rukovodećih struktura napravio je ovo što je napravio. 

– Imaš nekoliko igrača koji su osvojili titule sa tim klubom, koji žive na staroj slavi i to je normalno. Mi od 42 boda osvojimo 27 i ostajemo kratki za jedan gol za Evropu. Samo što sam ja znao prije tri kola da ostajem i da pravimo ekipu za sljedeću sezonu bez obzira na rezultat i Evropu. Ja sam ostavio devet igrača karakternih i doveo deset mladih igrača iz 2. HNL, Prve lige Federacije BiH, te HNL što nisu imali prostora. Nije to bilo lagano kao što se sad čini, bilo je priča da ja uništavam klub i da dovodim drugorazredne igrače, a to mi je bio poseban motiv. To se sjećam kao danas. Bilo je poslije izvlačenje parova za sljedeću sezonu, a mi smo u prvih šest kola igrali sve derbije nakon čega mi je prijatelj rekao da ću teško dočekati Veliku Gospu, 15. august. Ja sam rekao da se veselim rasporedu nakon čega smo u pet kola uzeli 13 bodova, počeli sve pobjeđivati i završili smo sezonu sa plus 27 u odnosu na drugoplasiranog. Sjajno organizovan klub, predsjednik Denis Lasić, direktor Ivan Beus, Danko Šulenta je tu i ti si fokusiran samo na teren, ništa okolo te ne zanima, jako dobar trenažni proces sa visokom motivacijom, poslije je samo falilo da se plasiramo u grupnu fazu Konferencijske lige, kazao je Jakirović koji je potom komentarisao i Nemanju Bilbiju.  

– Nemanja Bilbija – otac nogometa u Bosni i Hercegovini. Došao je u Split u nezgodnom trenutku kada je tamo bio haos. Nije upao kako treba u ekipu, nije se adaptirao, sve je to utjecalo. Kada smo došli u Zrinjski, on je igrao povučenog napadača, ja sam došao na ideju da bi on trebao igrati napadača kako bismo ubacili još jednog veznog igrača, a on da se manje troši. Ako mu dođe lopta, on će je staviti, bolji udarac glavom nisam vidio u životu, bolje od penala, lijeva, desna, kreacija prostora savršena. Onda su mi rekli da on to ne želi igrati i ja kažem dobro, zovnem ga na razgovor, pa mu iznesem svoju ideju. Moram poštovati i njega, to jest gdje se on najbolje osjeća. Pričali smo minutu, ja sam mu obrazložio i on kaže ‘‘šefe, može, šta god vi kažete‘‘. Treba s čovjekom pričati i on je te sezone dao 33 gola. Po meni je bio nepravedno zapostavljen, a smatram da on može igrati u bilo kojem klubu u regionu. On je golgeter. Institucija. 


sport1.oslobodjenje.ba