Zašto je kažnjeno Sarajevo, šta čeka Borac, ali i ostale klubove?

Predsjednik Disciplinske komisije N/FS BiH, Nermin Kljajić, prokomentarisao je za Sport1 izrečenu kaznu Disciplinske komisije N/FS BiH Sarajevu i odluku da se kazne jednu utakmicu pred praznim tribinama.

– Za parolu koja je istaknuta tokom utakmice izrekli smo kaznu od 1.000 KM. Na paroli je pisalo “Dušmanina Bosne nanio je jada”, što nije sportska parola, koja je kao takva kažnjiva jedinstvenom kaznom. Što se tiče suspenzije ona se odnosi na ponavljanje propusta vezanih za korištenje pirotehničkih sredstava i gađanje protivničkih igrača, rekao je Nermin Kljajić za naš portal, dodavši da je Sarajevo već i prije tokom ove sezone bilo opomenuto za upotrebu pirotehnike.

Kako će se kažnjavati recimo Borac, koji već nekoliko puta ponavlja ove sezone skandiranje ratnim zločincima ili ako se to bude dešavalo na drugim stadionima?

– Uključit ćemo u sve delegate i službena lica na utakmicama, a primjer za to je kada je na utakmici u Novom Gradu između Borca i Željezničara, sudija Mirza Kazlagić, prekinuo utakmicu i preko zvaničnog spikera upozorio navijače, nakon čega se skandiranje nije ponavljalo.

  Ivaylu Petevu stigle loše vijesti, povrijedio se još jedan izuzetno bitan bh. reprezentativac

Da li je Borac kažnjen zbog toga?

– Borac je već jednom kažnjen sa 3.000 KM, zbog skandiranja. Nakon što je korišteno uputstvo o postupanju koje smo pomenuli, sugerisali smo službenim licima da će snositi sankcije, ako ne budu prekidali. Vidjeli smo odmah znači na pomenutoj utakmici, da je nakon upozorenja spikera skandiranje prekinuto i nije se ponavljalo.

Da li će Banjalučani snositi sankcije za pomenutu utakmicu? 

– Naravno da hoće. Niti jedan prekršaj neće biti prešućen i svi će biti kažnjeni.

Koja je kazna za klubove ako ponavljaju incident?

– Takmičarska komisija prati regularnost takmičenja. Oni imaju mogućnost odluke o suspenziji stadiona, tada mi kao Disciplinska komisija možemo voditi postupak kao teži prekršaj. S obzirom na to da je na pomenutoj utakmici prekinuto skandiranje nakon ukazivanja službenih lica, taj prekršaj nije okarakterisan kao teži i iz tog razloga će biti novčana kazna. Da su se desili povici i nakon upozorenja sudije, tada bi to bio teži prekršaj izrekla bi se zabrana prisustva gledalaca na veći broj utakmica.

  (VIDEO) Manijaci napravili spektakl na treningu Željezničara: Velika podrška i snažna poruka za fudbalere Plavih

Da sumiramo još jednom zabrana gledalaca za Sarajevo je iz razloga korištenja velikog broja pirotehničkih sredstava?

– Sarajevo je već jednom na utakmici koristilo prekomjernu upotrebu pirotehničkih sredstava i onda su to ponovili i u utakmici sa Posušjem, kao i gađanje službenih lica, te je kao posljedica toga kažnjeno zatvaranjem tribina za jednu utakmicu u cilju smanjenja korištenja, pirotehničkih sredstava na utakmicama. Vidjet ćemo, vjerovatno će i FK Željezničar biti kažnjen zatvaranjem jedne ili više tribina zbog ponavljanja upotrebe pirotehničkih sredstava, rekao nam je Kljajić u obrazloženju odluke koja je danas dostavljena FK Sarajevo.

Sarajevo će kaznu odraditi već sutra na utakmici protiv Leotara.


sport1.oslobodjenje.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo...

Podijelite ga s prijateljima!