back to top

Željko Petrović o Ivici Osimu: Igrači bi se trebali udružiti i napraviti mu zlatni spomenik

Novi trener Zrinjskog, Željo Petrović, u emisiji Novi dan, koja se emituje na N1 televiziji, uz dosta emocija je govorio o legendarnom Ivici Osimu.

Petrović je bio reprezentativac Jugoslavije u periodu od 1990. pa do 1998. godine, te je zabilježio 18 nastupa, a upravo je kod Osima Petrović zabilježio debitantski nastup za reprezentaciju bivše države.

Nije on cijenjen samo ovdje, nego svugdje. Osim je cijenjen još više u Japanu, u Austriji, na našem području je ostavio neizbrisiv trag. Osim mi je došao u Austriju, prošlo je 30 godina od jedne neugodnosti, ja se mislim nije me valjda prepoznao… On mi odmah kaže ‘ono što se tebi uradilo i to što nisi iskoristio ni protiv mene, ni protiv nas, te što smo ti to uradili, pokazuje koliki si ti čovjek‘, poručio je Petrovi, pa dodao:

– To je najveći kompliment koji mi je neko dao. To nisam nikada rekao i njegovo ime ne zaslužuje da jedan Petrović nešto kaže. Ivica je napravio za mnogo igrača velike stvari, trebali bi se udružiti i napraviti mu zlatni spomenik. Mnogi su zahvaljujući njemu napravili karijeru. Mogao je sa dvije rečenice objasniti nešto što je drugima trebalo dosta duže. Nema čovjeka koji nema respekta prema Osimu. Njegovo ime ne smije biti ukaljano i mnogi bi njegovi bližnji trebali paziti šta rade.

Podsjetimo, Petrović je na klupi Zrinjskog naslijedio  Krunoslava Rendulića, koji je u novembru prošle godine sporazumno raskinuo ugovor sa Plemićima.


sport1.oslobodjenje.ba