Znate li ko su igrači sa najviše odigranih utakmica za reprezentaciju BiH od 2020. godine?

Nova era reprezentacije Bosne i Hercegovine počela je 2020. godine, nakon prekida svih takmičenja zbog pandemije koronavirusa.

Naš nacionalni tim, kao i svi drugi, tada je bio na dugoj pauzi, savez je dobio novo rukovodstvo, a započela je i smjena generacija u seniorskoj selekciji. Pojavilo se, prvo kod selektora Dušana Bajevića, a potom i kod njegovih nasljednika Ivayla Peteva i Faruka Hadžibegića, dosta mladih igrača koji su kucali na vrata prvog tima i koji čine njegov temelj u ovom trenutku.

Od utakmice sa Italijom odigrane u septembru 2020. godine u sklopu Lige nacija, do današnjeg dana, najredovniji reprezentativac je Amer Gojak, koji je sakupio 25 nastupa, iako nijednom nije igrao u ovim kvaliikacijama. Nakon njega, slijedi Amir Hadžiahmetović sa 24 nastupa, a zatim Smail Prevljak sa 23, Ibrahim Šehić, Siniša Saničanin i Sead Kolašinac sa po 22, Edin Džeko i Anel Ahmedhodžić sa po 21, te Dennis Hadžikadunić i Gojko Cimirot sa po 20 nastupa.

Miralem Pjanić je igrao 17 puta, a Rade Krunić 16 puta u tom periodu.

Što se strijelaca tiče, ukupno su naši igrači postigli 26 golova, ne računajući autogolove. Po 6 golova su postigli Edin Džeko i Smail Prevljak, po tri gola su djelo Miralema Pjanića, Luke Menala i Radeta Krunića, dok su po jedan gol postigli Miroslav Stevanović, Anel Ahmedhodžić, Ermedin Demirović, Haris Hajradinović i Amar Dedić.

 


sport1.oslobodjenje.ba