Analizirane sporne situacije u Premijer ligi BiH, evo koje greške su istaknute

Po okončanju premijerligaške polusezone, Kaljanac je, prema izboru uredništva Arene Sport, analizirao sve sporne situacije o kojima se najviše govorilo, pa je tako najviše prašine podigao izjednačujući pogodak Borca na utakmici protiv Sarajeva, koja je odigrana u Banjaluci, kada je Zoran Krvžić u sudijskoj nadoknadi zatresao mrežu ekipe sa Koševa.

Situacija u kojoj se dešavaju dvije akcije. U trenutku upućivanja lopte nije bilo nedozvoljene pozicije. Međutim, igrač koji prenosi loptu glavom, onda Kvržić koji je došao, našao se u poziciji da počne nova akcija…U trenutku upućivanja lopte sudija asistent nije u položaju u kojem bi trebao biti. On hoda po liniji, nonšalantno. To nije položaj koji je pravilan. Iz neke nonšalantnosti je izgubio fokus i desila se greška na štetu Sarajeva, poručio je Kaljanac.

On se potom osvrnuo na jednu situaciju između ove dvije ekipe, odnosno sa utakmice koja je odigrana na Koševu. Analizurajući isključenje igrača gostujuće ekipe, Kaljanac je poručio kako je zasluženo zaradio crveni karton. 

Neprirodan položaj noge, išao je u predjelu koljena. Noga ispružena. Klasičan crveni karton, rekao je Kaljanac.

Kada je u pitanju diskutabilna situacija sa utakmice između Željezničara i Tuzla Cityja na Grbavici, prema mišljenju Kaljanca, sudija Martinović je ispravno postupio kada je u duelu Krpića i Šukilovića isključio gostujućeg igrača, a potom je svirao penal. 

Osim toga, na istom meču je viđen još jedan sporni momenat i to u šesnaestercu Plavih. Nakon duela Cocalića i Hadžića, gosti su tražili penal, ali sudija nije svirao ništa. 

Cocalićev strat s leđa na igrača Tuzla Cityja. Ovo je morao vidjeti sudija asistent i morao je dati potpunu informaciju šta se desilo. Ne znam šta je komisija odlučila, ali ovo je čist kazneni udarac, rekao je Kaljanac.

Nakon što je završen hercegovački derbi između Širokog Brijega i Zrinjskog, koji se igrao u 17. kolu Premijer lige BiH, klub sa Pecare se oglasio saopštenjem za javnost, a u kojem je prozvao N/FS BiH i Komitet za sudije i suđenje, s obzirom na to da su reklamirali prekršaj na njihovom golmanu kod gola Plemića.

Prema mišljenju Kaljanca, sudija tog susreta je donio ispravnu odluku kada je priznao pogodak Plemića. 

Pretežno kod nas imaju naviku govoriti da je golman u pet metara zaštićen. Ovdje ni u jednom elementu ne vidimo da igrač Zrinjskog pravi prekršaj na golmanom. Golman pokušava na nadskoči sve igrače i uhvati loptu, međutim, u padu mu lopta ispada iz ruku, drugi igrač bijelih dolazi do lopte i mislim da je ovdjes sasvim ispravan pogodak, kazao je Kaljanac.

Slična situacija viđena je i na meču Borca i Željezničara, kada su igrači domaćeg sastava stigli do pobjede u nadoknadi, a prema mišljenju Kaljanca, taj gol banjalučkog kluba je regularan, te je naveo da nije bilo prekršaja na Muftiću.

Kaljanac je, također, analizirao i sporni detalj sa utakmice između Zrinjskog protiv Tuzla Cityja, kada su u duelu bili Ćuže i Kobiljar, nakon čega je dosuđen penal za Plemiće.

Nažalost, sudija je dosudio kazneni udarac. Bilo je očigledno da igrač Zrinjskog gura igrača plavih rukom, on pada na loptu. Svi na stadionu očekuju da će svirati prekršaj, igrač Zrinjskog je pokušao iznuditi korner, a dobio je kazneni udarac. Mislim da je ovdje napravljena greška sudije. Ovo mora suditi prekršaj u napadu, prekršaj za odbranu, kako god. Ovo se ne smije dešavati, zaključio je.


sport1.oslobodjenje.ba