Džeko: Situacija nije zabrinjavajuća, još uvijek je sve otvoreno, sto posto sam siguran

Kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, Edin Džeko, je na pres konferenciji pred utakmicu protiv Luksemburga istakao da nam stopostotan učinak protiv ove selekcije neće sutra pomoći previše.

Istakao je da očekuje tešku utakmicu, ali da situacija nije zabrinjavajuća jer su prošla tek tri kola kvalifikacija za Euro. 

– Stopostotan učinak protiv Luksemburga nam neće sutra pomoći jer je svaka utakmica drugačija. Luksemburg nije više reprezentacija koja je bila prije deset godina u kvalifikacijama, mislim da su to pokazali u Slovačkoj gdje su čak mogli i pobijediti. Očekujemo tešku utakmicu, nimalo laganu, ali spremni smo, kazao je Džeko, te zatim dodao:

– Tek su prošla tri kola i sigurno kad se pogleda tabela, nije najbolje, ali igrali smo sa Portugalom što Slovačka nije. Slovaci su pobijedili Island što nije dobro za nas, ali su izgubili dva boda protiv Luksemburga kod kuće. Zavisi kako ko gleda. Mi imamo sutra jako bitnu utakmicu gdje treba da damo maksimum i da probamo pobijediti i da na neki način gdje su Slovaci izgubili dva boda, da dobijemo tri. Rano je pričati o deficitima, treba vidjeti s kim je ko igrao, ali najbitnije je da nakon posljednje utakmice budemo tu gdje trebamo biti. Još uvijek je sve otvoreno.

Dodao je da smo igrali sa tri najbolja protivnika u našoj grupi, te da smo sigurno očekivali više, ali da treba stvari da pogledamo realno. 

– Ako ćemo se zabrinuti nakon tri utakmice onda ne treba ni da igramo. Igrali smo sa tri najbolja protivnika u grupi, očekivali smo više, ako ništa jedan bod više koji bi oduzeo Slovacima ta dva boda, ali treba da pogledamo da je u prve dvije utakmice falilo puno naših igrača. Po meni situacija nije zabrinjavajuća, još uvijek je sve otvoreno i u to sam sto posto siguran. Zavisi od nas kakve ćemo rezultate praviti dalje, ali sutra je utakmica ključna, dodao je Dijamant i nastavio: 

– Ahmedhodžić i Dedić moraju preuzeti odgovornost. Liga nacija je bila dobra za njih, da upadnu u ekipu i da steknu iskustvo igranja za državni grb. Sigurno da se od njih očekuje da budu nosioci igre s obzirom da na mlađim igračima ostaje reprezentacija. Dobili smo tih mladih igrača, Barišić me oduševio, dobio si igrača u odbrani koji ti može biti bitan za budućnost na poziciji gdje smo bili non stop u deficitu. Od mladih se očekuje puno, a na nama je da im pomognemo. Nema više mladi-stari, svi treba da pokažu kvalitet na terenu. 

Cijene Zmajevi selekciju Luksemburga, ali moraju dati sve od sebe da pobijede reprezentaciju Luksemburga u sutrašnjoj utakmici. 

– Ako imaš strah dok igraš fudbal, onda ne trebaš da ga igraš. To je samo igra i na terenu trebaš da pokažeš da si bolji od njega. Trebaš znati koliko kvaliteta ti imaš. Igrali smo prijateljsku utakmicu sa njima i to nam je bitno za ovo sutra što dolazi. Nisu ista reprezentacija kao što su bili, ali daleko od toga da su bolji od nas. Cijenimo ih i respektujemo, ali igramo kući pred našim navijačima i moramo dati ono što se očekuje od nas, rekao je Džeko koji je govorio i o Benjaminu Tahiroviću.  

– Ja sam bio u Rimu kad je Benjo došao u Švedsku, ja sam ga i dočekao tamo, taj momak je strašno napredovao, to je dobar iskorak za njega, Ajax voli da igra fudbal i voli da gura mlade igrače tako da mislim da će to biti dobro i za ovu reprezentaciju, a što se tiče mene mogu reći da sam od srijede na odmoru. 


sport1.oslobodjenje.ba