Iliev: U Sarajevo sam došao da pobjeđujemo, Martinez je druga osoba izvan terena

Iza Ilieva je živopisna karijera, a najinteresantnije je svakako to što je fudbalski odrastao u akademiji slavnog Arsenala. Bordo tim se nalazi na pripremama u Čitluku, a to je ujedno bila prilika da razgovaramo sa novim golmanom kluba sa Koševa.

Počele su pripreme, pa uvijek ide isto pitanje za nekoga ko je tek stigao u klub. Kako ste se snašli i kako vam se čini ekipa?

– Sve je vrlo dobro i momci su me prihvatili stvarno dobro, kao i stručni štab i kolege, tako da se osjećam kao da sam neko vrijeme ovdje, a ne kao da sam novi igrač. Već smo krenuli sa dobrim trenažnim procesom, spremamo se za novu sezonu i osjećam se dobro. Sretan sam zbog toga što sam tu i nadam se da ćemo u nastavku sezone imati što više pobjeda i što više radosti zajedno, pa da budemo tamo gdje zaslužujemo biti.

Dosta se pričalo u vezi sa vašom nezgodnom povredom lakta koju ste imali. Kakva je sad situacija u vezi sa povredom?

– Imao sam operaciju lakta u augustu u Helsinkiju, tako da je već to sve prošlo i završilo, pa se sada osjećam dobro i zdravo. Sada sam sto posto u trenažnom procesu i nema nikakve boli, niti problema, tako da, što se tiče toga, sve je sanirano.

Kako je došlo do saradnje sa Sarajevom?

– Moj ugovor je završio sa Helsinkijem i bio sam kući u Sjevernoj Makedoniji na odmoru. Uspostavila se neka veza da je klub zainteresovan za mene, te da li sam ja zainteresovan da dođem ovdje. Ja sam rekao da mi je to prihvatljivo i sve to se brzo izdešavalo, te sam za nekoliko dana došao u Sarajevo i potpisao ugovor.

S obzirom na to da je u posljednje vrijeme bilo dosta fudbalera u Sarajevu iz Sjeverne Makedonije, da li ste sa nekim razgovarali?

– Iskreno, nisam i sve je bilo u tajnosti. Mislim da nije bilo ni potrebe, jer se zna kakav je klub Sarajevo i kakva je ovdje organizacija. Nije mi trebalo da pitam neke ljude, a kada sam donosio odluke, imao sam jasnu viziju u glavi šta hoću, pa sam tako odlučio da dođem u Sarajevo.

Svi vašu karijeru vežu za taj Arsenal. Kakva iskustva nosite iz tog perioda?

– To je veliko iskustvo i tamo sam proveo deset godina. Trenirao sam sa dosta dobrih trenera i golmana, te sam učio od njih. Nažalost, imao sam neke povrede, te zbog toga nisam imao neki kontinuitet, ali iskustvo, ili znanje koje sam pokupio, to se lako ne dobija. Imao sam sreću da budem tamo i bilo je sve dobro, proveo sam tamo deset godina, te će ostati to u srcu za cijeli život

Dijelili ste svlačionicu sa Petrom Cechom, ali i Emilianom Martinezom. Kakvi su oni privatno uopšte?

– Prvo moram da kažem da je Cech bio moj fudbalski idol. Znači, kada sam ja počeo da pratim fudbal, gledao sam i učio od Cecha, a kada je došao u Arsenal, to je bilo stvarno dobro za mene. Kakvi su oni privatno, svi su sjajni momci i danas imamo kontakte, družimo se, pričamo… Naravno, oni su meni dosta pomogli dok sam tamo bio i imao sam veliku sreću da učim od njih, tako da o njima sve najbolje mogu reći.

Emiliano Martinez je, tako bar kažu oni koji ga poznaju, na terenu i van terena sasvim druga osoba.

– Ja kada sam potpisao za Arsenal, on je još bio u Akademiji. Proveli smo dosta vremena skupa i jako je dobar momak. On je drugačiji na terenu, jer se malo promijeni, odnosno malo “poludi”, ali u pozitivnom smislu. Kada god igra, uvijek je na nivou, te pomaže ekipi. Radi se o jako kvalitetnom golmanu.

Sarajevo je posljednjih nekoliko godina imalo dosta dobre izlazne transfere. Ono što je interesantno je da su posljednja tri golmana, koja su branila u Sarajevu, Vladan Kovačević, Belmin Dizdarević i sada Muhamed Šahinović, našli svoj put vani. Da li smatrate da vam Sarajevo može biti “odskočna daska” za još neki bolji transfer?

– Moj cilj sa Sarajevom je da napravimo što veći uspjeh. Ja sam tu došao da ostvarujemo pobjede, da napravimo uspjeh kao što sam rekao, a šta donosi budućnost, to ćemo vidjeti,

Kakva su vaša saznanja o Premijer ligi BiH, nakon što ste se odlučili da dođete u BiH?

– Zbog Sarajeva sam došao u BiH. Znamo svi kakav je klub i rekao sam da je bilo lako donijeti tu odluku. Što se tiče Premijer lige BiH, ali i ostalih liga iz bivše Jugoslavije, sve sam ih pratio dok sam bio vani, tako da dobro poznajem lige, pa tako i Premijer ligu BiH. Razlog zbog kojeg sam došao tu je jednostavno Sarajevo i njegova veličina. 


sport1.oslobodjenje.ba