Irfan Peljto otkrio sa kojim bh. igračem je imao najviše problema na terenu: Ja njemu objasnim da me ne provocira, a on meni odgovori: “Ko si ti?”

Najbolji bh. sudija Irfan Peljto bio je gost Podacasta “Jedan sat” sa Emelom Burdžović, a tokom razgovora je otkrio nikada ispričane priče sa fudbalskih terena koje je kao sudija doživio.

Peljto je, između ostalog, otkrio neobičan način kako drži kontrolu nad igračima “u žaru borbe”.

“Kad se spremam za utakmicu dobro pročitam žutu i plavu i zelenu štampu i otprilike znam šta se igračima dešava u životu. Znao sam kada su raskinuli s curom, kad su se oženili, kad su dijete dobili i tokom utakmice ja pričam sa njima o tome.”, kaže Peljto koji je iznenadio voditeljicu, pa nastavio:

“Skrećem im pažnju, ako su nervozni, sklonim ih od igrača od kojih treba i pričam sa njima: ‘Šta ti ovo rade, što su ti uzeli od plate ovoliko? Samo ti svoje, nemoj se brinuti. Ja sam tu, sve držim pod kontrolom, ne smije te niko udarati”, kaže Peljto, koji smatra da je to taktika koja relaksira igrače.

“Meni je u interesu da ja privedem utakmicu kraju po pravilima nogometne igre. To nije zabranjeno, štaviše. Konverzacija je sastavni dio suđenja.”

Tvrdi najbolji bh. sudija da postoje igrači na koje se ne može utjecati, a jedan od njih je bivši igrač Sarajeva Amar Rahmanović.

“Svi očekuju imena poput Husref Musemić, Edis Mulalić, Feđa Dudić, trenere koji su temperamentni. Međutim, igrač kojem sam sudio, i držat ću se naše lige, jedan duži period od godinu i po – dvije, stvarno sam imao problema sa Amarom Rahmanovićem. On je strašno dobar igrač, nevjerovatno jak igrač, međutim bio je svjestan sebe. Kad god sam probao da mu priđem, on je mene tako izignorisao, ili me spustio. Ja njemu objasnim da može da ne priča sa mnom, da me ne provocira, a on meni odgovori: ‘Ko si ti?‘”

Peljto je tokom razgovora govorio o brojnim temama, od Svjetskog prvenstva do rada i kvalitetnog funkcionisanja sudijske četvorke, do toga kako se fudbalske sudije spremaju da kvalitetno odrade svoj posao na jednoj utakmici.

Cijeli podcast “Jedan sat sa Irfanom Peljtom pogledajte u videu ispod.


sport1.oslobodjenje.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo...

Podijelite ga s prijateljima!