Jedna era je završena, druga počinje: Horde zla predstavile novi udarni transparent

Transparent je predstavljen tokom proslave 36. rođendana grupe na utakmici protiv Željezničara, a Horde zla su večeras objasnile zašto su se odlučili baš za ovakvu vrstu transparenta i specifično fonta kojim je napisano ime grupe.

Font, kao i sami dizajn transparenta, ima značajne poveznice sa historijom Hordi zla, što mu daje još veću vrijednost.

Na proljeće 2008. godine, neposredno pred okončanje bojkota i povratka grupe sa zapada na sjever, javila se ideja da je novu eru sjevera potrebno obilježiti novim identitetom grupe – novim udarnim transparentom koji će, ispostavit će se, predstavljati najjači period sjevera do tada. 

Bez puno dvoumljenja, uzor za odabir fonta bio je prvi udarni transparent na kojem je šablonskim “vojnim” fontom žutim slovima ispisano ime grupe – Horde zla. Umjesto žutom, slova su ovaj put bila ispisana bijelom bojom, a na krajevima transparenta nalazili su se grbovi Hordi zla i Grada Sarajeva. 

Nekih godinu dana poslije napravljena je i njegova velika verzija sa nastavcima “1987” i “Sarajevo”, za potrebe utakmica gdje se očekivao veći broj ljudi nego što je uobičajeno. U šesnaest godina koje su iza nas, krasio je ograde stadiona Koševo i gostujućih sektora širom Bosne i Hercegovine i Evrope, gdje god je naše voljeno Sarajevo igralo. 

Kao što to biva, vremenom je bio oštećen. Nebrojeno puta je bio krpljen i obnavljana mu je boja. Da bi ga sačuvali kao važan dio historije grupe, odlučeno je da je vrijeme za novi. Kao što je i prethodni put bio slučaj, uzor se tražio u nečem historijskom, a ovaj put to je bio prvi i ujedno najljepši šal naše grupe. 

Po uzoru na font koji je korišten na njemu, kao i linijama ispod i iznad natpisa, te neizostavnoj alternativnoj verziji grba naše grupe – nastao je novi, a istovremeno stari, identitet Hordi zla. 

Simbolično, prezentovan je na sjevernoj tribini na proslavi našeg 36. rođendana. Kao najavu za taj identitet, u proteklih godinu dana u našoj prodavnici dostupni su bili različiti artikli sa elementima novog transparenta koji će nastaviti tradiciju i zajedno sa nama i kod kuće i na strani pratiti Sarajevo, istakli su najvatreniji navijači FK Sarajevo.


sport1.oslobodjenje.ba