Kodro: Šest bodova se nameće kao imperativ

Selektor bosanskohercegovačke reprezentacije Meho Kodro održao je danas konferenciju za novinare gdje je saopštio spisak fudbalera na koje računa za utakmice protiv Lihtenštajna i Islanda, a onda i govorio o brojnim temama.

Počelo je sa povratkom Adija Nalića u reprezentaciju.

– Adi Nalić zaslužuje poziv. Igrač je koji nam je potreban u ovom momentu. Ima krakteristike koje ga odvajaju od ostalih igrača u veznom redu. Imamo dvije utkamice u kojima bi njegove karakteristike i polivalentnost doći do izražaja, počeo je priču Meho Kodro.

O pozivu za Nemanju Bilbiju i praćenju Premijer lige BiH, kao i o tome da li se prati Nermin Zolotić u Portugalu Kodro kaže:

– Mislim da Nemanja Bilbija zaslužuje poziv. Kvalitetan je igrač. Može da nam pomogne sa svojim karakteristikama, može da igra špica, ofanzivnog veznog. Na pitanje da li ću pratiti našu ligu, ja sam tu bio jasan, i vjerujte da neću skrenuti sa tog puta. Pratiću naravno. Ima tu igrača koji zaslužuju da se prate, i ako se otvori neka utakmica da igrači takvih karakteristika naravno da će dobiti poziv. Pratimo naravno sve, pa i Nermina Zolotića kojeg pominjete. Naš prvenstveni cilj je da od ovih igrača tu, koji su pozivani u posljednje vrijeme, napravimo jednu jaku ekipu, vratimo samopouzdanje koje mislim da je malo poljuljano nakon posljednjih rezultata. Ako se desi da dobijemo prvu utakmicu, pokušaćemo da dobijemo i drugu, a samopouzdanje će rasti.

Govorio je i o faktorima koji odlučuju o pozivu u reprezentaciju.

– Toliko ima faktora koji odlučuju pri pozivu jednog igrača. Nije isto igrati 15 minuta u Milanu recimo i 15 minuta u nekoj drugoj ekipi manjeg ranga. 90 minuta nije isto ne znam gdje i u Ajaxu recimo. Ne možemo imati iste kriterije prema tome. Igrači se pozivaju na osnovu kvaliteta, forme, minutaže, protivnika. Ima toliko stvari o kojima moramo voditi računa. To su otprilike kriteriji. Ne možete mi reći ovaj igra 90 minuta negdje, a ovaj igra 40, pa zašto je ovaj pozvan. Taj kriterij mi nije validan, validne su neke druge stvare. Ova ekipa ima kapaciteta, ima kvaliteta da se podigne na viši nivo i da igramo na višem nivou. Ja branim ekipu, branim igrače koji su igrali i nastupali u  posljednjim utakmica i mislim da im možemo pomoći da budu drugačiji. Ali, znam i da moramo da pričekamo prvu i drugu utakmicu da vidite o čemu ja pričam.

Gojko Cimirot je ovaj put na B spisku, a o što ga nema na prvom spisku kaže:

– Jednostavno, u ovom momentu je reprezentaciji potrebno da igraju drugi igrači. Ja bih volio da pričamo o igračima koji su tu. Gojka znam, sarađivao sam sa njim, znam šta može da nam da i on je blizu reprezentacije, ali potrebe reprezentacije u ovom trenutku su drugačije. Mi imamo kvalitetnih, dobrih igrača, ali profil im je sličan. Tražio sam i nešto ofanzivniji profil, nekoga ko može da odradi više naprijed nego neki drugi igrači čiji je profil više “pozadi”.

Vjeruje Meho Kodro i dalje da reprezentacija može do Evropskog prvenstva kroz kvalifikacije.

– Ne bi bilo razloga da ja dođem i ne vjerujem u ovo. Ja sam više puta pričao, nikada, ali nikada, u životu nisam počeo u životu bez obzira koliko ona teška da ne mislim da ćemo je dobiti. Moj optimizam se zasniva na realnosti. Gro igrača koji su igrali zadnje tri utakmice, gdje smo sve tri izgubili, oni su i kvalitetniji i bolji i mislim da ih popnemo na viši nivo i da možemo da ostvarimo viši rezultat, pa i da se kvalifikujemo na Evropsko prvenstvo. Je li teško, jeste, ali zar nema utakmica u kojima gubite do 75 minute i okrene. Sportisti su oni koji misle da se utakmica može dobiti u tako teškim uslovima. Ako ja ne vjerujem u to, onda neću moći to ni da prenesem igračima. Ubijeđen sam, pošto oni imaju sportski mentalitet, i dolaze i velikih klubova, da niko od njih ne misli da su kvalifikacije izgubljene.

O sistemu igre u ovom dvomeču kaže:

– Mi možemo igrati i sa tri i sa četiri. Sada smo bliži da igramo tri. Šta znači tri? Meni je u glavi da ćemo mi igrati jedan od najofanzivnijih sistema koji postoji protiv Lihtenštajna. Od centarhalfova ćemo tražiti ofanzivne stvari i ako ubijedimo igrače u to onda će to biti baš ofanzivno. Amar Dedić je toliko polivalentan igrač je da on može igrati lijevo, desno, gore, dole. U formi je, i imati takvog igrača meni olakšava situaciju.

Iz mađarske lige, iz koje je ne tako davno dolazio veliki broj fudbalera, sada je samo Kenan Kodro. 

– Mađarska je kvalitetna liga. To su stvari koje se mijenjaju iz godine. Ne možemo mi da kažemo ako nema igrača iz tog prvenstva da to nije kvalitetna liga. Dešavaju se promjene, evo recimo u Ferencvarošu koliko je promjena bilo. Ne treba da generališemo stvari i kažemo ne ta liga nije kvalitetna. Ne možemo tako eliminisati ništa ili da imamo takvo mišljenje o ligi na prvu. Ako pratite naše igrače u Mađarskoj, vidjećete da ne igraju, traže se, i u ovom momentu ima drugih igrača koji zaslužuju.

Dobio je Kodro pitanje i da li se prati Jakov Medić koji je interesantan i Hrvatima, te ga je Zlatko Dalić stavio na pretpoziv.

– Koliko sam čuo Dalić je pozvao Medića. Pratimo, znam šta se dešavalo, igrač kojeg Ajax hoće, to je kvalitet. Pratimo puno igrača, ali momenat je takav, cilj je zacrtan i dobro znate koji je. Moramo da iskoristimo maksimalne igrače koje imamo sada. To ne znači da igrači koji budu igrali dobro, koji su na vagi da li da dođu kod nas ili idu negdje drugo nisu na oku. Pričao sam sa igračima, moje mišljenje i moj osjećaj je pozitivan. Bio je to konkretan razgovor i očekivan. Naši igrači su kvalitetni, igraju u velikim klubovima, i bio je razgovor na više nivoa. Ne sumnjam u dobru saradnju sa igračima.

Da li igrači koji odlaze u Saudijsku Arabiju zatvaraju sebi vrata u reprezentaciji?

– Saudijska liga je sve jača i jača. Samim tim koliko su oni novca odlučili da ulože, igrače koje pozivaju u ligu, imam osjećaj da njihova liga nema veze sa onom od prije dvije godine. I ako nastave ovaj trend za dvije godine će biti jedna od jačih svjetskih liga. Ja nemam ništa protiv da naši igrači idu tamo, iz dana u dana u rastu i to može biti interesantno tržište.

Da li se prati U21 liga?

– Pratimo i pratićemo U21 reprezentaciju. Ima kvaliteta, rekli su mi da ima baš zanimljivih igrača i tu ćemo obratiti pažnju, mi u stručnom štabu ćemo imati zaduženje da ne zaboravimo na njih.

Kodro ističe da se šest bodova iz ova dva meča nameće kao imperativ.

– Gotovo pa imperativ. Maloprije smo pričali da imamo šanse da odemo na Euro, ali moramo početi da dobijamo. Mali cilj je po meni da dođemo u novembru da zavisimo od nas samih. Ali, mi moramo početi da dobijamo. Ako prve dvije dobijemo, što mislim da možemo, nemam dilemu, ubijeđan sam da će se druga priča pričati. Sve raste nakon toga.

O stručnom štabu nije mogao govoriti danas.

– Stručni štab je kompletiran. Mi već radimo 10-12 dana, ali neću to moći danas reći, jer to treba da verifikuje Izvršni odbor. U narednim danima ćete biti obavješteni o tome, da li od mene ili Saveza, ali radimo mi već desetak dana.

Fudbalska reprezentacija BiH okupiće se 4. septembra na Ilidži gdje će trenirati do dan pred utakmicu kada će krenuti put Zenice, gdje će odraditi jedan trening i 9. septembra igrati Lihtenštajna. Dan nakon toga slijedi polazak na Island, gdje nas 11. septembra čeka utakmica protiv te reprezentacije.

 

 


sport1.oslobodjenje.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo...

Podijelite ga s prijateljima!