Nermin Bašić: U Želji igraju najbolji i najjeftiniji igrači na Balkanu

Nakon što su zbog evropskih nastupa odgodili prethodna dva meča, Plavi će novu sezonu bh. prvenstva otvoriti utakmicom trećeg kola protiv banjalučkog Borca.

Tim povodom danas je u Plavom salonu održana press konferencija na kojoj se medijima prvo obratio trener Nermin Bašić. 

– Premijer liga je za nas najvažnije takmičenje. Sedmicu smo proveli u blagom intenzitetu, da pokušamo refreshovati ekipu i taktički i fizički. Vidjet ćemo sutra da li smo uspjeli u tome protiv jako kvalitetne ekipe Borca, pokazali su da su kompaktni i dobri iz tranzicija u Evropi. Naša prednost je što je ekipa duže na okupu, domaći teren i navijači. Neka bolja ekipa pobijedi! Nadam se da ćemo opet  – započeo je Bašić.

– Najvažnije takmičenje za nas je Premijer liga. Proteklu sedmicu smo trenirali u blagom intenzitetu, pokušali osvježiti ekipu i taktički i fizički. Sutra protiv Borca vidjećemo da li smo uspjeli u tome. Borac je jako kvalitetna ekipa, pokazali su kompaktnost i dobru tranziciju. Naša prednost je što imamo ekipu koja je duže na okupu, domaći teren i navijače. Neka bolji tim pobijedi, nadam se da ćemo to biti mi, rekao je Bašić.

Bašić ističe da motiv nikada ne fali igračima.

Navijači, ljudi, ne razumiju jednu stvar. Naravno da imamo motiv, no isti zavisi od vašeg energetskog stanja kako bi tu motivaciju mogli pokazati. Motiv za ovu ligu nam je ogroman, želimo napraviti nešto i prvenstveno igrati dobar fudbal. Zaista želimo biti bolji nego prošle sezone, ali ne želim tabelom opterećivati svoju ekipu. Tako da motivacije ima, ali sam zabrinut za energetski aspekt. No, kada igraš na Grbavici daješ 120% i siguran sam da će moja ekipa dati sve od sebe. Mi se ne pripremamo samo za Borac, već za čitavu sezonu. Pokušat ćemo neke stvari uraditi protiv jednog izuzetnog protivnika koji je najavio pohod na titulu. Motiv i želja moraju biti na 200%, toga u Želji ne smije faliti. 

Bašić se osvrnuo i na kvalitet u ekipi Borca.

Kada promijeniš veliki broj igrača, onda se fokusiraš na neke osnovne taktičke zamisli. No, kada posjedujete kvalitetne igrače kakve su oni doveli, to ide brzo. Ne očekujem da će igrati visoki presing i jurišati, već da će biti fokusirani u dva stabilna bloka. Imaju sjajne igrače u posjedu, ali mene zanimaju stvari koje radimo na treningu i kako ćemo ih probati u najtežim utakmicama. Očekujem da meč bude tvrd i jak. Borac je tranzicijska ekipa, dok mi imamo malo više alternativa u igri. Biće zanimljivo, dodaje Bašić.

Trener Željezničara još jednom je istakao da mogućnosti koje klub ima nisu velike te da treba biti realan.

Evropa nam je puno dala, igrači su zaslužili dobiti ponude, ali nismo u stanju gdje meni direktor i klub mogu ispunjavati Želje. Mogućnosti nisu velike i zvanično nijedna ponuda u klub nije stigla, pa o tome ne mogu ni pričati. Do kraja prelaznog roka mislim da će stići, jer smatram da trenutno najbolji i najeftiniji igrači na Balkanu igraju u Želji. Spremni to očekujemo, ne čekamo ni mi skrštenih ruku. Ne tražimo alternative, nego još pojačanja, ali to ide jako teško. Meni kao treneru Želje bitno je da dobijem još bržu i mlađu ekipu, ali to ne ide lagano. No, Željo je počeo biti interesantan za igrače i menadžere, ovi igrači koji su došli su, vjerujte, imali jače ponude, ali su ipak došli u Želju, zaključio je Bašić. 

 

 

 


sport1.oslobodjenje.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo...

Podijelite ga s prijateljima!