back to top

Peljto: Željo se borio za titulu, ja na Koševu dosudim penal za Sarajevo i…

Najbolji bh. sudija, Irfan Peljto, u opširnom intervju za hrvatski portal Index.hr je govorio o brojnim temama.

Između ostalog, Peljto je govorio o svojoj karijeri, klubu koji navija, derbiju između Željezničara i Sarajeva, ali je spomenuo i da mu je to što u BiH nema VAR-a pomoglo da ispliva na međunarodni nivo, jer je UEFA htjela sudije koji donose odluke, a ne VAR sudije.

Meni je činjenica da u BiH nemamo VAR pomogla da isplivam na međunarodni nivo, jer je UEFA htjela sudije koji donose odluke, a ne VAR sudije. Navikao sam da nemam pomoć VAR-a i da u toj sekundi moram donijeti odluku, kazao je Peljto, pa dodao:

UEFA prati sve utakmice i sve sudije i malo pomalo sam napredovao. Prvu evropsku utakmicu sudio sam 2015. u Španiji, na U-17 turniru. Onda ideš korak po korak, napreduješ i eto me tu gdje sam sad. Hvala Bogu što nisam uspio kao fudbaler.

S obzirom na to da je navijač Željezničara, a sudio je puno velikih derbija sa Sarajevom, na pitanje kako može ostati objektivan u tim situacijama, Peljto je dao sljedeći odgovor.

Da, igrao sam u Želji, navijač sam i to ne krijem i živio sam na Grbavici. Kad sam počinjao suditi, želio sam suditi derbi, to mi je bilo wow. No, kada dođeš u situaciju da sudiš derbi, tek onda vidiš šta si tražio. Bog ti uvijek da šta tražiš, tako da pazi šta tražiš. To mi je bio jedan od najtežih osjećaja.

Prvo se praviš jak dan prije. Ideš kroz grad, misliš da si jako važan i da te svi gledaju. Onda dođe dva sata prije utakmice… Usta suha, ne možeš štucne obući, stane cirkulacija, počnu te grčevi od straha hvatati. Sjećam se da sam izašao na centar, trebam dati znak za početak i pogledam na sat, a puls 150. Završilo je 0:0, hvala bogu.

Do 75. minute bilo je možda dvadesetak prekršaja, a onda sam do kraja počeo svirati i šta je bilo i šta nije. Završila je utakmica na 60 faulova i bez golova, kazao je Peljto, pa dodao:

Teško je, jer kad završi utakmica, ti ostaješ u ovom gradu. Ima ljudi koji Željo ili Sarajevo vole više od svoje porodice i, ako pogriješiš, spremni su na svašta. Pojede te vrag za sekundu, nisu više navijačke grupe kao što su nekada bile. Tek kad uđeš u taj proces, vidiš koliki je to pritisak

Peljto je potom istakao kako može sto puta navijati za Željezničar, ali, kada izađe na teren, njegova dužnost je da bude pošten prema igračima, navijačima i cijeloj ligi, jer je to njegov posao.

Mogu ja sto puta navijati za Želju, ali, kada izađem na teren, moja dužnost je biti pošten prema igračima, navijačima i cijeloj ligi, jer je to moj posao. Otkad sam elitni sudija, još više moram paziti na svaki detalj, jer UEFA i FIFA prate apsolutno sve. Ja sam brzo shvatio da će me samo profesionalizam dovesti do toga da se izdignem iz suđenja u BiH i napravim veću karijeru, kazao je Peljto, pa dodao:

Ne mogu lagati da mi nije draga plava boja kad svi znaju da jest. U Željezničarovom plavom salonu je jedan trofej koji sam mu ja kao klinac osvojio u Austriji. Kako ću sad reći da ne navijam za Želju? Pa ja sam Želji u derbiju, pod navodnicima, uzeo titulu. Sarajevu nije ništa značilo, Željo se borio za titulu, a ja na Koševu dosudim penal za Sarajevo i Željo ostane bez naslova. Nemojte me pitati gdje sam se slikao prije svadbe.

Kada su Peljti novinari sa Indexa postavili pitanje gdje se slikao prije svadbe, poručio je da je to bilo na stadionu Sarajeva i to ispred gola na koji je Bordo klub postigao pogodak sa penala.

Na stadionu Sarajeva i baš ispred tog gola na koji je Sarajevo zabilo taj penal! Zamislite to. Supruga je zadrta navijačica Sarajeva. Ona je inače atipična žena. Ima crni pojas u karateu, ne voli cvijeće, ne voli šoping i za Dan žena hoće samo duksericu od Sarajeva. Zamisli ja da uđem u fan shop Sarajeva, da me neko vidi…

Uglavnom, ona je htjela da se za vjenčanje slikamo na stadionu Sarajeva. Pustili su nas na Koševo i ona nas odvela pred sjeverni gol, gdje su inače navijači Sarajeva, Horde zla. I ima jedna slika na kojoj je ona nešto u golu, ja izvan gola i mi se ljubimo kroz mrežu. I nekoliko mjeseci kasnije, ja baš na tom golu dosudim penal iz kojeg je Željo ostao bez titule. Bilo je emotivno.

I onda kažu da pomažem Želji, a ja ću, baš iz tog razloga što navijam za Željezničar, prije pomoći Sarajevu nego Želji. Sudio sam devet derbija, Željo je dobio jednom, Sarajevo pet puta i samo jedan remi je bio, eto. Najveći debakl Želje na Grbavici u derbiju sam sudio ja. Bilo je 0:3, golovi padaju, Željo ne može ništa. Trener Želje mi sa klupe viče: “Sviraj kraj!” Kako da sviram kraj.

Kompletan intervju Peljte za Index možete pročitati na ovom linku. 


sport1.oslobodjenje.ba