Predstavnici Veleža na fantastičan način obilježili Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Na njemu je donesena odluka o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine kojom su potvrđene njene historijske granice, a Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

Zaključkom ZAVNOBiH-a precizirano je da je Bosna i Hercegovina, odlukom definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati jednaka prava. 

Pomenutom zasjedanju prisustvovalo je 247 delegata ZAVNOBIH-a svih bosanskohercegovačkih naroda, od toga 173 sa pravom glasa.

Nekoliko dana poslije, odluka ZAVNOBIH-a potvrđena je te ozvaničena na Drugom zasjedanju AVNOJ-a, koje je održano 29. i 30. novembra 1943. godine u Jajcu.

Suština i značaj Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a ogleda se u tome što je ZAVNOBiH izabrao vjećnike ZAVNOBiH-a, Prezidijum i Predsjedništvo te se konstituisao kao vrhovno političko predstavništvo Bosne i Hercegovine, koje je jasno izrazilo stav da se Bosna i Hercegovina konstituiše kao ravnopravna federalna jedinica – država u okviru tadašnje “nove“ Jugoslavije i tako postao vrhovni zakonodavni i izvršni organ Bosne i Hercegovine, čime je nakon 1463. godine obnovljena državnost Bosne i Hercegovine.

Rođeni u Mostaru i Stocu dostojanstveno obilježili Dan državnosti BiH

Članovi Upravnog odbora Fudbalskog kluba Velež, povodom 25. novembra, boravili su u Stocu, gdje su skupa sa predstavnicima Fudbalskog kluba Iskra iskoristili ovaj historijski značajan datum, te polaganjem cvijeća na Trgu heroja – spomenobilježju svih Šehida grada Stoca, obilježili Dan državnosti Bosne i Hercegovine. 

Posjeta Rođenih Stocu, osim zajedničkog druženja dva prijateljska kluba, biće krunisana odigravanjem utakmice između FK Iskra Stolac i juniorske selekcije Rođenih pojačane sa par prvotimaca, a koja će se odigrati na stadionu Zagrad.

Pored pomenutog, vrijedi istaknuti i to da su predstavnici Fudbalskog kluba Velež, jutros, posjetom i polaganjem cvijeća na mostarskim Šehitlucima, Liska haremu i Partizanskom groblju u Mostaru, odali priznanje i zahvalnost najboljima od nas, onima koji su dali ono najvrijednije što jedan čovjek može dati za odbranu slobode, suvereniteta, nezavisnosti i časti naše domovine – vlastite živote.

– Fudbalski klub Velež Mostar svim građankama i građanima Bosne i Hercegovine, koji našu zajedničku domovinu nose duboko u svojim srcima upućuje najiskrenije čestitke povodom 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine, naveli su Rođeni na zvaničnoj stranici kluba. 


sport1.oslobodjenje.ba