UEFA objavila nagradni fond: Koliko novca će Zmajevi zaraditi ukoliko se plasiraju na EURO?

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine nije uspjela putem kvalifikacija izboriti plasman na Euro, ali će imati priliku da to učini putem baraža. Ukoliko Zmajevi ostvare plasman na Evropsko prvenstvo, Fudbalski savez Bosne i Hercegovine zaradit će 9,25 miliona eura.

UEFA je saopštila i da će reprezentacije dobiti dodatni milion eura za svaku ostvarenu pobjedu te 500.000 eura za neriješen rezultat.

Plasman u osminu finala Evropskog prvenstva reprezentacijama će donijeti 1,5 milion eura, a u četvrtfinale dodatnih 2,5 miliona eura.

Reprezentacije koje ostvare plasman u polufinale zaradit će 4 miliona eura, poraženi finalista dodatnih 5 miliona eura, a pobjednik Evropskog prvenstva inkasirat novih 8 miliona eura.

Maksimalni iznos koji osvajač Eura može dobiti, u slučaju da ostvari pobjede u sva tri meča njihove grupe, iznosi 28,5 miliona eura. 

Podsjetimo da Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u polufinalu baraža igra protiv Ukrajine, a taj meč na rasporedu je 21. marta. 

U slučaju da ostvare pobjedu u ovom meču, Zmajevi će šest dana kasnije u finalu baraža igrati protiv boljeg iz duela Izrael – Island. 

 

 


sport1.oslobodjenje.ba