(VIDEO) Sergej Jakirović: Nermin Bašić ima svoju viziju, a Santos je nenormalno brz

Trener Rijeke, Sergej Jakirović, bio je gost Nogometnog podcasta gdje je govorio i o bosanskohercegovačkoj Premijer ligi.

Istakao je da je gledao defanzivca Širokog Brijega, Morisa Valinčića, kada niko nije znao za njega, te da ga je želio dovesti u Zrinjski. 

– Ja kad sam gledao Morisa Valinčića, mislim da su samo mama i tata znali za njega. Želio sam ga dovesti u Zrinjski, ali nije bilo izvodivo jer je bio stranac, a Tonija Fruka sam želio dovesti 2022. godine također u Zrinjski, no čim se tu pojavio klub iz HNL-a, mi nismo bili konkurentni, rekao je nekadašnji trener Zrinjskog.

Govorio je Jakirović i o sarajevskom Željezničaru o kome ima samo riječi hvale kao i o Nerminu Bašiću, te Santosu Clarismariju. 

– Nermin Bašić – o njemu mislim sve najbolje, smatram da gdje god dođe raditi, nastoji prezentirati svoju viziju, ekipe mu imaju glavu i rep, ja mislim da je on najmlađi trener ikad u historiji Premijer lige BiH, sa 27-28 godina je postao trener i mislim da je najmlađi koji ima UEFA Pro licencu. Zavisi sve od prelaznog roka, Željo ima dobre mlade igrače i krila Santosa i Amoaha, sad je stvar ko će im otići i koga će dovesti. Na Grbavici je zeznuto igrati, stadion je pun, navijača milion, motivirajuća atmosfera i uvijek mi je drago tamo igrati. Željo je uspio i plasirao se u Evropu, to im je bio cilj. Imali su malih turbulencija, Edisa Mulalića je zamijenio Nermin Bašić, priveo je brod u mirnu luku, ostvario cilj, vidjećemo šta će uraditi u prelaznom roku, kazao je Jakirović, te prokomentarisao Santosa.

– O Santosu mislim sve najbolje, specifična je situacija sa njim zbog naknada za razvoj i za to klubovi zaziru od potpisa sa njim. Nenormalno brz igrač i eksplozivan, sad ćemo vidjeti šta će izabrati, ima par ponuda, pa ćemo vidjeti šta će odlučiti.

Za kraj je istakao kada bi mogao preuzeti klupu sarajevskog i bosanskohercegovačkog velikana.

– Kad me neko pozove i kad ne budem imao posla, možda mogu biti trener Željezničara. Šta znam, dodao je aktuelni trener Rijeke.  


sport1.oslobodjenje.ba