back to top

Vlado Jagodić: Nije korektno da nam čačkaju po svlačionici

Fudbaleri dobojske Sloge posljednju reprezentativnu pauzu u jesenjem dijelu dočekuju na odličnom petom mjestu. Sa 21 osvojenim bodom iz četrnaest utakmica Dobojlije su u gornjem dijelu tabele.

U razgovoru za naš portal trener Vlado Jagodić ističe da je od početka vjerovao u ovu ekipu, te da je znao da može ostvariti dobar rezultat.

– Vjerovao sam od početka. Kada sam pravio izvještaj sa priprema ljetos, ja sam rekao da sam zadovoljan i dolaskom ova dva-tri igrača kasnije koji nisu odradili pripreme, oni su nam donijeli što je nedostajalo. Ja sam vjerovao u njih. Sloga je organizovan klub, tačno se zna ko šta radi, niko se nikome ne miješa u posao i normalno je da dođe rezultat kao nagrada za to. Mi se nadamo da ćemo ovako nastaviti, ne živimo u oblacima, već idemo korak po korak, govori nam Vlado Jagodić.

Uoči pauze je u Modriči savladan Igman, a ta pobjeda je bila potrebna za miran odlazak na pauzu.

– Mnogo znači pobjeda. Svi znamo koji smo dugo u Premijer ligi, a ja sam taj, čak možda i rekorder, da je veoma teško u Premijer ligi pobjeđivati u seriji na domaćem terenu. Nema niko u ligi sem nas da ima 100% učinak. Malo sam se pribojavao ove utakmice, ne zbog rada, momci odlično rade i momci rade za svaku pohvalu, ali promjena ambijenta, terena, uslova, okolnosti. Potrefilo se loše vrijeme, mnogo manje publike nego u Doboju. Sve mi je to govorilo da moram biti oprezan. Dobro smo se pripremili za utakmicu i došao je do izražaja naš kvalitet i naš način igre koji igramo kod kuće. Potpuno zaslužen rezultat, čak možda mogao biti i ubjedljiviji. Ja sam uvijek govorio igračima da ne igramo ziheraški, već idemo da damo gol, idemo po gol više. I pobjeda 5:4 je ista kao 1:0, tako da ne žalim što smo primili taj pogodak. 

Slogin domaći teren je neosvojiva tvrđava, šest utakmica i isto toliko pobjeda, uz gol razliku 16:4. Kako kaže nema tajni, samo rad i dobar skauting.

– Nema tu nekih velikih tajni. Mi pokušavamo u gostima da iskoristimo sve te karakteristike u igračkom kadru. Realno, ja prvi, nisam zadovoljan gostovanjima. Igrali smo dobro protiv Veleža, Zrinjskog, prvih 35 minuta do sporne situacije u Posušju, ali nismo napravili rezultat. Posebna formula na domaćem terenu je naše zajedništvo, dobar skauting protivnika. Imamo specifičnosti koje većina nije pročitala još uvijek, a kamoli isparirala. Kada sam pravio koncept ekipe, tražio sam i brze igrače, i skočne i znalce. Taj rezultat je nekome iznenađujući, meni nije. Dva puta smo pobijedili Sarajevo, Željezničara, Širokog. Svi znamo koliko je to teško uraditi u Premijer ligi, a to je odraz našeg zajedništva.

Nasuprot domaćeg terena, gostovanja su druga priča. Osam utakmica, pobjeda u Sarajevu na prvom gostovanju i onda sedam poraza u nizu. 

– Imali smo mi na tim utakmicama prilike. Ja ne mogu prežaliti Zvijezdu 09. Evo ide nam prilika za revanš. Dali su gol u 87. minuti, a mi promašili 2-3 100% šanse. Svugdje smo kreirali šanse. Iskreno, specifikum jeste mali broj osvojenih u gostima, ali osim inferiornog položaja u Banjaluci gdje se Borac da tako kažem iživljavao na nama, to nije odraz realne kvalitete, mi nismo bili inferiorni. Primili smo četiri gola od Posušja, Veleža, ali smo imali šanse. Kreirane prilike nismo pretočili u golove i na tome užurbano radimo, jer želimo bodove sa strane. 

Fokus u ovoj pauzi je na oporavku i da potpuno spremni i kompletni dočekaju završna četiri kola u godini. Želja je da osvoje što više bodova do kraja i da zaokruže jednu lijepu godinu na pravi način.

– Trenutni fokus je da bez kontrolne utakmice dovodemo se u situaciju da smo svi zdravi. Treniramo u Kostajnici i zahvaljujem se i ovom prilikom ljudima iz FK Naša Krila koji su nam ustupili teren. Saobraćaj u Doboju je kritičan, gužve su, mnogo vremena gubimo dnevno na odlazak na trening. Bitno mi je da imamo sve igrače na treningu, prošla nas je viroza, imali smo nekih povredica, uglavnom mehaničke prirode, koje smo morali da dovedemo u pravu situaciju. Danas smo svi trenirali, teško će to biti održati jer je loše vrijeme, i imamo problem tog treninga van Luka. To nam je osnovni cilj i da u četiri utakmice osvojimo što više bodova. Ja mogu reći da želim 12 bodova, ali pitanje koliko je to realno. Posljednja utakmica u Tuzli će biti ogledalo ili šlag na tortu, ja se nadam, gdje ćemo moći konstatovati da idemo na mirnu pauzu gdje treba da odradimo mnoge bitne stvari za klub. Uprava na čelu gradonačelnikom je već sve riješila za pripreme za Antaliju, sve je to riješeno. Klub funkcioniše na zdravim osnovama, a mi sada možemo normalno da pravimo planove za dalje i bilo bi izuzetno za nas dobro da pokušamo na polusezoni biti među prvih šest. To je tada kada sam preuzimao, bilo suludo, ali čovjek ili dva-tri sa kojima sam tada razgovarao smo vjerovali. 

Ljut je Vlado Jagodić na pojedine klubove što unose nemir u svlačionicu pričama o transferima. Iako nam on nije želio konkretno otkriti o čemu se radi, saznajemo da se FK Sarajevo raspitivao za najboljeg strijelca lige Dejana Vidića.

– Ono što nas brine i poručujemo našim sportskim prijateljima iz ovih velikih klubova koji misle da tako mogu da se ponašaju, da nam ne čačkaju po svlačionici dok se ne završili polusezona. To se tako ne radi i ja se nadam da će biti profesionalni dovoljno da sačekaju da se završi polusezona. U tih prvih sedam dana pasivne pauze mi ćemo znati na koga računamo, a na koga ne. Mi ne čačkamo po tuđim svlačionicama, a molim i ostale da pričekaju bar 18. decembar. Bio je prelazni rok i ljetos, zašto nisu tada uzeli tog ili određene igrače. Sada kada smo ih mi pronašli, nije sportski da pokušava tako da se odvrati pažnja. Neprofesionalno je to.

Sloga zbog rekonstrukcije travnjaka na stadionu “Luke” i postavljanja hibridne podloge igra u Modriči. Tako je bilo protiv Igmana, a tako će biti i u preostale tri utakmice, protiv Zvijezde 09, Borca i Posušja. Kako Jagodić kaže, to i pravi problem ekipi, ali i dokazuje karakter.

– Apsolutno da. Jesmo mi tamo već bili domaćini, ali iz prošle ekipe je možda tu 5-6 igrača. Mnogo nam to usložnjava, pogotovo to gdje se podudaramo sa domaćinom, koji apsolutno ima prednost na domaćem terenu da bira termin. Sada smo igrali 24 sata nakon njihove utakmice protiv Famosa. Složena je situacija, ne možemo ni trenirati tamo. Ali, to mi daje pravu sliku igračkog kadra da se radi o karakternim momcima, profesionalcima, koji to podnose stoički.

Ambicije kluba i dalje ostaju iste, iako Sloga bodovno ne zaostaje mnogo za mjestima koja vode u Evropu.

– Ja sam sa 2-3 ekipe osvajao mjesta koja vode u Evropu, titulu i po sa Borcem sam osvojio. Ja bih bio najsrećniji kada bismo mogli da se borimo. Čvrsto stojimo na zemlji. Ja nikada neću reći za sebe i asistente da smo mi najzaslužniji, mi smo servis igračima, kao i uprava. Godi visok plasman i pohvale. Većina nas je vidjela u borbi za opstanak, a evo gdje smo. Zahvaljujući gradonačelniku Borisu Jeriniću igraće se utakmice na velelepnom stadionu sa četiri tribine, travnjakom, reflektoroma. Jedva čekamo to. Želimo biti stabilni, a ne da se trese svlačionica da li ćemo ostati u ligi. A nekada kada se stvore uslovi, najlakše je praviti ekipu za Evropu. U odnosu na ambicije pravi se ekipa. Sada imamo respektabilnu ekipu, koja je evo zanimljiva i ekipama iz vrha i svima im je jasno dat cilj i ciljevi. Sve što napravimo preko toga je bonus.

Uvjeren je Jagodić da će ekipa izgledati bolje na proljeće.

– Mi ćemo biti bolji na proljeće to je sigurno. E za koliko, vidjećemo. Ja imam viziju kako ekipa treba da mi djeluje. Mi smo u Antaliji od 23. januara do 6. februara, tamo ćemo imati četiri kontrolne utakmice, jednu kontrolnu kada se vratimo. Taman i da se ne obnavljamo, to će biti taman toliko dovoljno da ekipa bude bolje na proljeće. Mi smo završili neke planove unaprijed. Ja sam dostavio ljudima iz kluba kako će Sloga djelovati u prelaznom periodu od 18. decembra do 10. januara. Mi ćemo prvo dati priliku igračkom kadru da se izjasni. Ne želimo sputavati nikoga, neko će možda htjeti da ide da igra, a ne da ovdje bude na tribinama. Možda će neko od standardnih igrača želiti da napusti Slogu, nemamo ništa protiv, ali se i klub pita. Tada ćemo popunjavati. Ja se nadam da ćemo imati mirnu luku, ne krijemo da želiko osvojiti Kup Republike Srpske, Sloga to nikada do sada nije uradila, ne krijemo da želimo i u Kupu BiH biti konkurentni. To su veliki stvari, ali prioritet je prvenstvo. Trenutno imamo 21 bod, a ispred sebe mogućnost za 12. Kada se uzme u obzir koliko je bilo potrebno prošlih sezona za opstanak, mi smo blizu da to već sada ostvarimo. Sve ovisi o raspoloženju igračkog kadra, da li želi da napreduje u kontinuitetu ili želi da nove izazove. Ne stajemo nikome na putu, ali se znaju profesionalni odnosi. Zato i kažem da je ružno da se već sada rovari po svlačionici i kontaktiraju igrači. Sačekajte bar 18. decembar, pa onda.


sport1.oslobodjenje.ba