back to top

FIFA FIFA odredila službene osobe za Svjetsko prvenstvo u Kataru: Prvi put u povijesti će suditi i žene

Krovna svjetska nogometna organizacija (FIFA) danas je službeno objavila listu službenih osoba za završni turnir 22. izdanja Svjetskog nogometnog prvenstva koje će se održati od 21. studenog do 18. prosinca ove godine u Kataru.

Na listi se nalazi 36 glavnih sudaca, 69 asistenata te 24 VAR suca, a prvi put u 92-godišnjoj povijesti turnira na popisu se nalazi i šest sutkinja, od čega su tri glavne sutkinje, a tri pomoćnice.

Povijest će tako u ulozi glavnih sutkinja ispisati Stephanie Frappart iz Francuske, Salima Mukansanga iz Ruande i Yoshimi Yamashita iz Japana, a kao pomoćnice Neuza Back iz Brazila, Karen Diaz Medina iz Meksika te Kathryn Nesbitt iz Sjedinjenih Američkih Država.

Predsjednik FIFA Komisije nogometnih sudaca Pierluigi Collina, povodom konačne liste izjavio je: “Kao i uvijek, kriterij kojim smo se vodili je bio ‘kvaliteta prije svega’ te smo vođeni time odabrali službenike koji predstavljalju najveću kvalitetu diljem svijeta. 2018 turnir je bio veoma uspješan, dijelom i zbog visokog standarda suđenja, dat ćemo sve od sebe da za nekoliko mjeseci u Kataru ta razina bude i bolja.”

Collina se za službene stranice FIFA-e također osvrnuo i na izazove koje je organizacije imala zbog pandemije koronavirusa: “Pandemija je uvelike utjecala na naše aktivnosti, pogotovo u 2020. i početkom 2021. godine. Srećom, imali smo dosta vremena da kandidatima pružimo dobre prirpeme. Objavili smo listu dosta ranije jer želimo raditi još više s onima koji su odabrani za završni turnir, te ih promatrati u narednim mjesecima. Poruka im je jasna: ne živite na prošlim uspjesima, nastavite raditi jako i pripremite se vrlo ozbiljno za Svjetsko prvenstvo”.

“Zaista smo sretni što smo sa Frappart, Mukansangom, Yamashitom, Back, Medinom i Nesbitt bili u mogućnosti prvi put u povijesti pozvati žene na završni turnir. Ovime je zaključen dugačak proces koji je počeo prije nekoliko godina s razvojem sutkinja kroz FIFA juniorske turnire za muškarce i ostale seniorske turnire. Ovime jasno poručujemo da je kvaliteta ono o čemu vodimo računa, a ne spol. Nadam se da će u bližoj budućnosti odabir sutkinja za važne turnire muškaraca biti doživljavan kao nešto normalno, a ne senzacionalno. One zaslužuju biti na Svjetskom prvenstvu zato jer konstantno sude na veoma visokoj razini” – istaknuo je Collina.

Kompletna lista službenih osoba za Katar 2022:

fifa fifa odredila službene osobe za svjetsko prvenstvo u kataru: prvi put u povijesti će suditi i žene
FIFA FIFA odredila službene osobe za Svjetsko prvenstvo u Kataru: Prvi put u povijesti će suditi i žene

NogometPlus