back to top

Švicarski sud oslobodio Blattera i Platinija optužbe za korupciju

Danas je Savezni kazneni sud Švicarske donio oslobađajuću presudu u postupku koji se pred istim vodio protiv nekadašnjeg predsjednika FIFA-e Seppa Blattera i bivšeg predsjednika UEFA-e Michela Platinija.

Bivši čelnici krovne svjetske i europske nogometne organizacije bili su pred švicarskim sudom procesuirani nakon velike akcije američkih istražitelja koji su 2015. godine iznijeli mnoge materijale koji sugeriraju kriminalne aktivnosti FIFA činovnika, što je za posljedicu imalo posljedično pokretanje mnogih postupaka diljem svijeta.

Današnjom presudom, na koju tužiteljstvo ima pravo žalbe, nadležni švicarski sud donio je odluku da nisu postojale kriminalne aktivnosti u događajima iz 2010. godine. Optužnicom su tužitelji tvrdili da je Blatter nezakonito ‘proslijedio’ FIFA-inih 2 milijuna švicarskih franaka na račun Platinija, za usluge na temelju kojih su mu isplaćeni i doprinosi u iznosu od 229.126,00 švicarskih franaka.

Navedeno se odvijalo na temelju Platinijevog zahtjeva za isplatom novca u vrijeme kada je Blatter bio u aktivnoj kampanji za novi mandat na čelu FIFA-e.

U konkretnom predmetu sporan isplaćeni iznos bio je vezan za činjenicu da je Platini od 1998. do 2002. godine radio kao savjetnik pri FIFA-i te pri tom pristao na primanja od 300 tisuća švicarskih franaka godišnje i to isključivo zbog činjenice da, prema tvrdnjama Blattera, FIFA tada nije imala osigurana sredstva za isplatu Platinijevih ukupnih potraživanja koja su se kretala otrpilike na milijun švicarskih franaka godišnje. Za ostatak iznosa su se Blatter i Platini usmeno dogovorili da će biti isplaćen kada organizacija to bude u mogućnosti.

Sud je danas u objavi za medije pojasnio da je tijekom postupka uvjeren da realna tržišna vrijednost Platinijevih usluga zaista jest bila veća od pismeno ugovorenih 300 tisuća franaka, te da je isplaćeni iznos od nešto više od 2 milijuna eura opravdan jer je postojao usmeni dogovor o kasnijoj isplati ostatka novca, što je u to vrijeme i bila praksa, odnosno način na koji je FIFA funkcionirala.

Tužiteljstvo je nakon jutrošnje objave suda tek kratko objavilo da će po primitku presude odlučiti o daljnjim koracima.

Source link