back to top

FIFA pokrenula postupak zbog suđenja u kvalifikacijskoj utakmici Gane i Južnoafričke republike

Afričke kvalifikacije za Katar (očekivano) se nastavljaju i za zelenim stolom. Kako su i najavili nakon poraza od Gane u odlučujućoj utakmici skupine afričkih kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Katar, iz Nogometnog saveza Južnoafričke republike (SAFA) jučer su poslali dokumentaciju CAF-u i FIFA-i kojom zahtijevaju ponavljanje susreta.

Prema tvrdnjama portala Ghana Soccernet, FIFA je na njihov upit o statusu priložene pritužbe SAFA-e odgovorila da je “pritužba zaprimljena od strane Nogometnog saveza Južnoafričke republike vezano za suđenje na utakmici s Ganom”, te da imaju razumijevanje za činjenicu da u ovom trenutku ne mogu davati nikakve druge komentare.

Podsjetimo, Južnoafričkoj republici u zadnjem je kolu bio dovoljan i remi za prolazak u posljednju fazu afričkih kvalifikacija za Katar, ali su u konačnici poraženi od Gane pogotkom Andrea Ayewa iz kaznenog udarca u 33. minuti, čime su ‘Crne zvijezde’ zahvaljujući jednom postignutom pogotku više u odnosu na JAR osigurali prvo mjesto i daljnje natjecanje.

Posljednji sličan slučaj u afričkim kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo dogodio se tijekom borbe za odlazak u Rusiju, kada je upravo Južnoafrička republika svladala Senegal rezultatom 2-1, zahvaljujući kaznenom udarcu koji je dosudio ganski sudac Joseph Lamptey. Senegal je pred nadležnim tijelima pokrenuo postupak u kojem je FIFA u konačnici odlučila da je Lampety neutemeljeno utjecao na rezultat, takvu odluku potvrdio je i sportski arbitražni sud (CAS), te je cijeli spor okončan doživotnom suspenzijom ganskog suca od strane CAF-a i ponavljanjem utakmice u kojoj je Senegal slavio 0-2.

Osim ovog spora FIFA će se morati pozabaviti i događajima u 2-0 slavlju DR Konga nad Beninom jer su izbornik Hector Cuper i njegov stručni stožer koristili izmjene igrača u četiri intervala, što je protivno pravilima igre.

Ostaje vidjeti kakve će odluke donijeti disciplinska tijela FIFA-e, čijem su vodstvu afrički nogometni savezi vrlo bitni kao (uz azijske saveze) glavni saveznici u pokušaju uvođenja promjena u međunarodnim kalendarima natjecanja, odnosno izglasavanju prijedloga da se Svjetska prvenstva igraju svake dvije godine.

Dramatična završnica u afričkim kvalifikacijama za Katar: Južnoafrički nogometni savez će tražiti ponavljanje utakmice s Ganom

NogometPlus