Premier League igrači ubuduće će klečati samo pred finala kupova i ‘Boxing Day’ utakmice

Tema koja je podijelila britansku, ali i širu europsku i svjetsku nogometnu javnost; klečanje nogometaša prije svake utakmice u svrhu slanja poruke protiv rasizma – od okončanja posljednje sezone Premier League-a ponvono je postala aktualna.

Dio javnosti i igrača iznosio je tvrdnje da je gesta sama po sebi učestalim ponavljanjem postala stvar rutine i time izgubila svrhu slanja posebne poruke jer su, neovisno o stavovima, ljudi na sam čin počeli gledati kao na nešto što se treba odraditi.

Zbog toga je bio najavljivan sastanak kapetana momčadi premierligaških klubova, a BBC je danas objavio da su isti odlučili da će ubuduće igrači u elitnom razredu engleskog nogometa klečati samo prije finala kupova i utakmica koje će se igrati tijekom ‘Boxing Day-a’. Također će se gestom iskazivati podrška uoči prvog i posljednjeg kola sezone te tijekom posebne kampanje ‘Nema mjesta rasizmu’ u listopadu i ožujku.

“Kapetani i igrači vjeruju da je ‘manje više’ – te se nadaju da će kada igrači kleknu ubuduće imati veći značaj i utjecaj” – prenosi BBC.

“Odlučili smo odabrati određene trenutke za iskazivanje geste tijekom sezone kako bi istaknuli naše zajedništvo protiv svih oblika rasizma čime nastavljamo iskazivati solidarnost sa zajedničkim pokretom” – stoji u službenom priopćenju kapetana za stranicu Premier League-a.

Engleski prvoligaši s ovom gestom su počeli u svrhu podrške pokretu Black Lives Matter koji je nastao nakon smrti Georga Floyda u Sjedinjenim Američkim Državama u svibnju 2020. godine. Od tada se iskazivanje podrške borbi protiv rasizma na ovaj način (dijelom dobrovoljno, dijelom propisima) proširilo diljem nogometnih organizacija od kojih neke, kao i Hrvatski nogometni savez, nisu smatrale da je takvo što potrebno propisivati kao obveznim činom. Takav stav nerijetko je izazivao osuđujuće i burne reakcije zagovornika obveznog klečanja u spomenutu svrhu.

HNS: “Hrvatski reprezentativci neće klečati u znak potpore pokretu Black Lives Matter”

Nogometplus