Premier League igrači ubuduće će klečati samo pred finala kupova i ‘Boxing Day’ utakmice

Tema koja je podijelila britansku, ali i širu europsku i svjetsku nogometnu javnost; klečanje nogometaša prije svake utakmice u svrhu slanja poruke protiv rasizma – od okončanja posljednje sezone Premier League-a ponvono je postala aktualna.

Dio javnosti i igrača iznosio je tvrdnje da je gesta sama po sebi učestalim ponavljanjem postala stvar rutine i time izgubila svrhu slanja posebne poruke jer su, neovisno o stavovima, ljudi na sam čin počeli gledati kao na nešto što se treba odraditi.

Zbog toga je bio najavljivan sastanak kapetana momčadi premierligaških klubova, a BBC je danas objavio da su isti odlučili da će ubuduće igrači u elitnom razredu engleskog nogometa klečati samo prije finala kupova i utakmica koje će se igrati tijekom ‘Boxing Day-a’. Također će se gestom iskazivati podrška uoči prvog i posljednjeg kola sezone te tijekom posebne kampanje ‘Nema mjesta rasizmu’ u listopadu i ožujku.

“Kapetani i igrači vjeruju da je ‘manje više’ – te se nadaju da će kada igrači kleknu ubuduće imati veći značaj i utjecaj” – prenosi BBC.

  Vlada Ujedinjenog Kraljevstva potvrdila da će formirati nezavisnog regulatora za nogomet, Premier League se protivi tome

“Odlučili smo odabrati određene trenutke za iskazivanje geste tijekom sezone kako bi istaknuli naše zajedništvo protiv svih oblika rasizma čime nastavljamo iskazivati solidarnost sa zajedničkim pokretom” – stoji u službenom priopćenju kapetana za stranicu Premier League-a.

Engleski prvoligaši s ovom gestom su počeli u svrhu podrške pokretu Black Lives Matter koji je nastao nakon smrti Georga Floyda u Sjedinjenim Američkim Državama u svibnju 2020. godine. Od tada se iskazivanje podrške borbi protiv rasizma na ovaj način (dijelom dobrovoljno, dijelom propisima) proširilo diljem nogometnih organizacija od kojih neke, kao i Hrvatski nogometni savez, nisu smatrale da je takvo što potrebno propisivati kao obveznim činom. Takav stav nerijetko je izazivao osuđujuće i burne reakcije zagovornika obveznog klečanja u spomenutu svrhu.

HNS: “Hrvatski reprezentativci neće klečati u znak potpore pokretu Black Lives Matter”

Nogometplus

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo...

Podijelite ga s prijateljima!