back to top

Sportsko klađenje – Kako je nastalo klađenje

Sportsko klađenje – uvod

Sportsko klađenje kroz istoriju

Sportsko klađenje ima dugu i bogatu istoriju koja seže unazad hiljadama godina. Već u antičkom svetu postojali su dokazi o kockanju na sportske događaje, dok se sportsko klađenje kao industrija razvijalo i evoluiralo kroz vekove. U ovoj sekciji, istražićemo putovanje sportskog klađenja kroz istoriju, otkrivajući neke od ključnih trenutaka i uticaja koji su oblikovali ovu popularnu praksu.

Antički svet

Koreni sportskog klađenja mogu se pratiti sve do antičkog sveta. U drevnoj Grčkoj, sport i kockanje bili su usko povezani. Olimpijske igre, koje su prvi put održane 776. godine pre nove ere, bile su prilika za ljude da se klade na pobednike takmičenja. Kladionice su bile prisutne na sportskim događajima, a ljubitelji sporta su postavljali svoje opklade na različite takmičare.

Rimsko carstvo takođe je imalo svoju ljubav prema sportskom klađenju. Gladijatorske borbe i konjske trke bile su popularne discipline za klađenje. Klađenje je postalo deo svakodnevnog života, a Rimljani su bili poznati po svojim visokim ulozima i strastvenom pristupu kockanju.

Srednji vek i renesansa

U srednjem veku, sportsko klađenje nije bilo toliko izraženo kao u antičkim vremenima. Kockanje je često bilo zabranjeno ili ograničeno na određene događaje. Međutim, u renesansi se ponovno javlja interes za sportsko klađenje.

U 17. veku, počinju se pojavljivati prve kladionice. One su omogućavale ljudima da se klade na rezultate sportskih događaja. Kladionice su postale popularne u Engleskoj, gde su se ljubitelji sporta okupljali da bi postavljali opklade i pratili rezultate. Ovaj period bio je ključan za razvoj organizovanog sportskog klađenja kakvo danas poznajemo.

sportsko klađenje
Sportsko klađenje - Kako je nastalo klađenje

Razvoj modernog sportskog klađenja

U 19. i 20. veku, sportsko klađenje postalo je sve popularnije. Tehnološki napredak, posebno razvoj telekomunikacija i interneta, omogućio je ljudima da se kladom na sportske događaje širom sveta.

Pojava sportskih kladionica i onlajn platformi omogućila je ljubiteljima sporta da se klade na različite sportove, kao i na širok spektar tržišta, uključujući pobednika utakmice, rezultate, golove, tačan rezultat i mnoge druge opcije.

Sportsko klađenje danas

Danas, sportsko klađenje je postalo veoma popularno i masovno rašireno. Veliki sportski događaji poput Svetskog prvenstva u fudbalu, Olimpijskih igara i Super Bowl-a privlače milione ljudi da se klade na ishod utakmica i takmičenja.

Onlajn kladionice su postale glavni kanal za sportsko klađenje, nudeći korisnicima širok izbor sportskih događaja, visoke kvote i razne opcije klađenja. Tehnološki napredak i mobilne aplikacije omogućavaju ljubiteljima sporta da se klade u realnom vremenu i prate rezultate putem svojih mobilnih uređaja.

Mnogi se pitaju šta je to ustvari sportsko klađenje, dok samo ime govori šta je to ustvari. Za mnoge, sportsko klađenje je umjetnost.

Postoje oni koje vole sport, i koji ponekad čak i mogu predvidjeti ishod neke određene igre.

Dok postoje i oni koji se klade na svoj omiljeni tim koji i nema šansu da pobjedi.

sportsko klađenje - kako je nastalo klađenje
Sportsko klađenje - Kako je nastalo klađenje

Iako ova tehnika ponekad može biti i dobra,  ipak je puno bolje proučiti neke stvari pa se tek onda kladiti. Iako je klađenje negdje nelegalno, postoje mjesta gdje je i dalje legalno i jako popularno.

Najpoznatije mjesto za klađenje se nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama, Las Vegas.

Prije nego što se počnu postavljati opklade, potrebno je znati da li je u tom gradu, državi klađenje dozvoljeno kako bi se izbjegli mogući problemi.

Iako se ne zna kako je nastalo klađenje, a ni kada, jedno je sigurno: na svaki sport, koji se može zamisliti, se može postaviti opklada. 

Osobe koje uzimaju opklade su ili na samom događaju ili su blizu, dovoljno da mogu uzeti opklade. Kada je trkanje životinja postalo popularno, odlučeno je da to postane sport.

sportsko klađenje - kako je nastalo klađenje
Sportsko klađenje - Kako je nastalo klađenje

Fudbal je u Evropi najpopularniji što se tiče klađenja, dok u Aziji više vole boks, i vjerovali ili ne, klađenje na kriket.

Važno je da se upamti da postoji određeni sistem kada je u pitanju klađenje.

Potrebno je biti dovoljno mudar sa svojim nocem i sa svojim opkladama, pa je zato potrebno početi sa manjim ulozima i kako se ulazi u naviku onda ih polako povećavati.

I na kraju, potrebno je izabrati sport koji se najbolje poznaje i na koji sa sigurnošću se može uraditi opklada i ostvariti novac.

Savjetuje se da igrač bude što pažljiviji, strpljiviji i da dopusti da pobjeda dođe sama.

Jedno je potrebno zapamtiti, profesionalci su si uzeli vremena i naučili sistem prije nego što su postali uspješni.

Preporuka:

Kako održavati svoj stan čistim: potpuni vodič za studente

Najbolje horor i misteriozne serije: top 8 serija

Tetris (2023) – Recenzija

Guy Ritchie’s The Covenant (2023)

FIlmovi o sportskom klađenju

5 tajni sportskog klađenja